Annons:

Sök
Så ska länsstyrelsen jobba för att bekämpa granbarkborren

Länsstyrelsen har kommit med åtgärder för att bekämpa granbarkborren i Kalmar läns naturreservat. Foto: Ossian Mathiasson

Så ska länsstyrelsen jobba för att bekämpa granbarkborren

Skogarna i södra Sverige, framför allt Kalmar län, har drabbats hårt av granbarkborreangrepp. Kritiska röster har höjts mot myndigheters nonchalans och nu öppnar Länsstyrelsen för åtgärder i naturreservaten. 

Granbarkborrens härjningar blev mycket uppmärksammat i Kalmar län under 2019.

I slutet av förra året gac regeringen myndigheter i uppdrag att bekämpa granbarkborren. Det handlar om Skogsstyrelsen, Trafikverket, Länsstyrelserna och Naturvårdsverket som i sina respektive regleringsbrev får uppdrag som ska leda till att granbarkborren begränsas. Skogsstyrelsen får totalt 90 miljoner kronor mellan 2020 och 2022 för att bidra till en effektiv bekämpning av skogsskador och särskilt granbarkborreangrepp.

Nu har länsstyrelsen i Kalmar län kommit med tänkta åtgärder för att bekämpa granbarkborrens spridning i Kalmar läns skogar, som ökade kraftigt i jämförelse med 2018 och orsakade stora skador för mångmiljonbelopp.

"Ett tillägg till föreskrifterna"

Ett brev har gått ut till samtliga fastighetsägare i eller intill ett naturreservat där det finns granskog och Länsstyrelsen har berättat om sitt arbete med att förhindra spridningen från naturreservaten. 

"I några reservat har vi i dag inte stöd i föreskrifterna för att genomföra de bekämpningsåtgärder vi vill. Därför kommer ett tillägg till föreskrifterna till dessa reservat, som innebär att det blir möjligt att genomföra bekämpningsåtgärder så länge dessa inte strider mot reservatets syfte eller skadar naturvärden", berättar Länsstyrelsens enhetschef Martin Unell i pressmeddelande. 

Naturreservat har inget syfte att ge virkesintäkter och åtgärderna ska, enligt Länsstyrelsens förhoppningar, leda till bra bekämpningseffekt utan att skada naturvärden.

"Det krävs ibland en större försiktighet och en anpassning av när, var och hur åtgärder genomförs. Vad som är en lämplig åtgärd kan skilja sig mellan olika reservat och även mellan olika delar av ett reservat. Åtgärder som kan bli aktuella är till exempel avverkning av gran, fällning och barkning av angripna träd och feromonfällor. Åtgärderna kommer i första hand att ske i samband med svärmningen eftersom det är då man får bäst effekt", skriver Länsstyrelsen i sitt pressmeddelande. 

Fakta

Följande naturreservat i Kalmar län har fått tillägg: Björnnäset (Hultsfred), Blomsfors, Böda backar, Emsfors-Karlshammar, Fårhagsberget, Hammarsebo brandfält, Knästorp (Hultsfred), Kraskögle (Hultsfred), Kvarntorpet (Västervik), Köksmåla, Ledegöl, Lämmedal, Mörtfors (Oskarshamn/Västervik), Norra Göten, Risebo, Späckemåla, Stamsjövägen, Stora Vrången (Västervik), Sällevadsåns dalgång (Hultsfred), Vargeslätten, Västra Marströmmen (Västervik), Åby Åsebo, Ängsmossen samt Ölvedal. 

Annons:

Ossian Mathiasson

ossian.mathiasson@dagenshultsfred.se

0703787116

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

LEDIGA JOBB

LEDIGA BOSTÄDER

VECKANS FRÅGA


Rösta Se resultat
Läs in fler nyheter

MEST KOMMENTERAT

Annons:

Annons: