Annons:

Sök

Annons:

15 miljoner resor ska ske i länets kollektivtrafik 2029

2029 ska 15 miljoner resor ske med länets kollektivtrafik. Bilden är en genrebild. Foto: MostPhotos

15 miljoner resor ska ske i länets kollektivtrafik 2029

2029 ska 15 miljoner resor ske årligen med kollektivtrafiken i Kalmar län. Det framgår av trafikförsörjningsprogrammet för åren 2021 till 2029, som nu ska ut på remiss.

Annons:

Fokus i programmet ligger på att utveckla kollektivtrafiken på tre nivåer: storregionalt, regionalt och lokalt. 

Regionen skriver, när det handlar om storregionalt, att "trafiken är viktig att bibehålla samt att utveckla för att förbättra omvärldskontakten och nödvändig för att utöka regionens möjligheter till en kvalificerade arbetsmarknad, högre utbildning och för länets attraktionskraft både för länsinvånare och besökare". 

När det kommer till regionalt ska kollektivtrafiken knyta samman länets samtliga kommunhuvudorter med tillväxtmotorn Kalmar och de regionala kärnorna Oskarshamn och Västervik. 

Lokalt vill man se utökad stadstrafik i Kalmar, Oskarshamn och Västervik.

"Om fler reser kollektivt i stadstrafiken, minskar trängseln i gaturummet och utsläppen från bilar som fortfarande huvudsakligen drivs av fossila bränslen. Samtidigt frigörs ytor för annat än parkering och vägar. Närtrafiken syftar till att man ska kunna nå basservice som matvarubutiker, apotek eller bibliotek i en närliggande serviceort", skriver regionen.

Ska ut på remiss

För att nå resandemålet på 15 miljoner resor 2029 krävs en ökning med 3,5 procent årligen. Andra mål är att kollektivtrafikens andel av det motoriserande resandet ska vara 15 procent 2029. 2019 var andelen 14 procent. 

Biogas ska fortsatt dominera som fossilfritt drivmedel, kundnöjdhet ska ligga på en hög nivå och öka, tillgängligheten och restider ska förbättras. 

Förslaget har tagits fram i dialog med regionala utvecklingsförvaltningen och i samråd med länets kommuner, Trafikverket, trafikföretag, funktionshinderråd, pensionärsråd, grannlänens regionala kollektivtrafikmyndigheter och allmänheten i länet.

Programmet ska nu skickas ut på remiss till länets samtliga kommuner.

Annons:

Simon Henriksson

simon.henriksson@dagenshultsfred.se

076 815 45 71

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

LEDIGA JOBB

LEDIGA BOSTÄDER

VECKANS FRÅGA


Rösta Se resultat
Läs in fler nyheter

Annons:

Annons: