Regionala utvecklingsnämnden sa på onsdagen ja til en ny handlingsplan, som ska gälla mellan 2020 och 2022, för livsmedelsstrategin i Kalmar län. 29 prioriterade aktiviteter föreslår i handlingsplanen.
Bland annat föreslås att det ska bildas ett regionalt kompetensråd för livsmedelsbranschen och att en yrkesutbildning inom kött, chark och fågel ska startas i kalmar.
Dessutom vill man höja kunskapsnivåer kring förebyggande arbete för att öka livsmedelskedjans förmåga att hantera kriser. Därför ska självförsörjningsgraden öka.
Regionens mathistoria och matidentitet ska också utvecklas, där handlar det bland annat om att marknadsföra bruna bönan mer, genomföra en grillfestival på Öland, erbjuda mer svenskt kött på restauranger samt utveckla länets drycker.
Sverigedemokraterna ville att regionen skulle utreda om en bryggeriteknisk utbildning kunde startas, men förslaget avslogs av nämnden. Handlingsprogrammet går vidare till regionfullmäktige för slutlig behandling.