Annons:

Sök

Annons:

Niondeklassarna tillbaka – i två veckor: ”Blir bättre när de är på plats

Karolina Karlsson och Anna Källåker, rektorer på Albäcksskolan, får tillbaka niondeklassarna i två veckor. Vad som händer därefter är oklart. Foto: Ossian Mathiasson

Niondeklassarna tillbaka – i två veckor: ”Blir bättre när de är på plats"

Eleverna i årskurs 9 på Albäcksskolan i Hultsfred är efter en månad med distansundervisning tillbaka i den ordinarie skolmiljön – i åtminstone två veckor. 
– Det enda beslutet vi har nu är att vi vet att niondeklassarna är hos oss denna och nästa vecka, säger Karolina Karlsson, en av två rektorer högstadieskolan i Hultsfred. 

Annons:

Distansundervisningen på Albäcksskolan startade den 19 mars och strax före påsk tog barn- och utbildningsnämnden ett nytt beslut om att Albäcksskolan ska ha fortsatt stängt för sjunde- och åttondeklassare men att niondeklassarna ska släppas in under perioden 27 april-8 maj för att kunna slutföra sin utbildning i grundskolan. 

– Det enda beslutet vi har nu är att vi vet att niondeklassarna är hos oss denna och nästa vecka. Under nästa vecka tas ett nytt beslut för hur vi gör från vecka 20 och framåt. Det finns i dagsläget inget sådant beslut. Nämnden ska fatta nytt beslut på måndag, säger Karolina Karlsson. 

Vad är skälet till att niondeklassarna är tillbaka?

– Undervisningen blir bättre när eleverna är på plats och med hänsyn till eventuell smittspridning tar vi bara in en årskurs. Eftersom niondeklassarna snart ska få sina slutbetyg så valde vi att ta tillbaka dem. Lärarna prioriterar att genomföra momenten där det är viktigt att man ser vad eleven gör, det gör man inte på samma sätt på distans, säger Karolina Karlsson. 

Hur har distansundervisningen fungerat?

– Den har fungerat förvånansvärt bra. Lärarna hjälps åt och IT-personal har stöttat upp kring att lösa de tekniska frågorna. Precis som i ett vanligt klassrum finns det elever som behöver extra stöttning och elever som behöver det har hela tiden varit på skolan. 

Här är vidtagna åtgärder

Det har ändå en märklig situation för både lärare och elever, som med kort varsel fått ändra sina rutiner med undervisning på distans. 

– Som lärare har man fått tänka om med hur man lägger upp undervisningen, vilka uppgifter man ger och hur en elev redovisar vad man kan. Det har krävts ett annat arbetssätt, säger Karlsson och fortsätter:

– Det är fantastiskt att vi kan ställa om så snabbt. Där har vi en fördel av att vi har varit en digital skola rätt länge. Metoderna var inte främmande. Det har varit mest jobb med hur man som lärare undervisar och hur man som elev sköter redovisningen. 

Vad har ni vidtagit för åtgärder?

– Vi har möblerat om i klassrummen, använder alla klassrum som vi har tillgång till för att sprida ut eleverna till fler rum, ändrar tider så inte alla har lunch och rast samtidigt. Vi har tagit bort en del sittmöjligheter i caféterian, placerat handsprit på flera platser och påtalar att man ska tvätta händerna mer regelbundet. 

"Glada av att få vara tillbaka"

Karlsson berättar att majoriteten av niondeklassarna är glada över att få vara tillbaka på Albäcksskolan. 

– Eleverna är glada, sedan är det lite ovant. De har blivit vana vid att sitta och jobba i pyjamas, säger han och skrattar innan hon fortsätter:

– De är glada av att få vara tillbaka, både socialt och att kunna få hjälp av lärare. Det är svårt att prata med en lärare över en skärm så den mänskliga kontakten är man glad att få igen. 

Men som sagt, niondeklassarna är tillbaka på skolan i två veckor. Vad som händer därefter är oklart. Både sjunde- och åttondeklassarna studerar alltjämt på hemmaplan. 

– Ett politiskt beslut kommer i början av nästa vecka där de bestämmer hur vi gör fortsättningsvis.

Annons:

Ossian Mathiasson

ossian.mathiasson@dagenshultsfred.se

0703787116

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

LEDIGA JOBB

LEDIGA BOSTÄDER

VECKANS FRÅGA


Rösta Se resultat
Läs in fler nyheter

Annons:

Annons: