Annons:

Sök

Annons:

Flera olika förslag har tagits fram för studentfirandet i Hultsfred

Skolledningen och studenterna tittar på flera olika idéer för att genomföra sommarens student i Hultsfred. Foto: Linus Johansson/Arkiv

Flera olika förslag har tagits fram för studentfirandet i Hultsfred

Det blir av förklarliga skäl inget klassiskt studentfirande i Hultsfred i sommar. Skolledningen och studenterna siktar ändå på att få till en oförglömlig dag. 

Annons:

Det är för många en stor dag att springa ut till sina nära och kära efter en lång skolgång. 

Många kommuner tvingas ställa in studentfirandet med anledning av coronapandemin men även om oron är stor håller Hultsfreds gymnasium dialog med studenterna med syftet att anordna ett studentfirande i någon form.

Tidigare i veckan hade skolledningen ett digitalt möte med studenterna för att diskutera olika lösningar.  

– När jag pratar med eleverna så vill de gärna ha ett gemensamt utspring i någon form och vi har sagt att man kanske inte kan träffas på samma yta. Det vi har valt att titta närmare på är ett förslag som liknar upplägget med bilbingot i Vimmerby och Hultsfred, säger Andreas Ekberg, en av rektorerna på Hultsfreds gymnasium. 

Kan bli firande på flygplatsen

Det handlar om att studenternas anhöriga sitter i bilar på flygplatsen i Hultsfred och följer elevernas utspring på en storbildsskärm. 

– Vi har lovat eleverna att kolla vidare på det, att man kan ha folk sittande i bilar och på så sätt kunna vara fler personer än vad man kan annars i dessa tider. Vi har också sagt att vi tror att det blir svårt att kontrollera om någon går ut från bilen. Det är en tanke som vi kollar, säger Ekberg. 

Finns det fler studentidéer som har diskuterats?

– Ja, vi har ett förslag som går ut på att man har två avgångsklasser i taget på skolan så man håller sig under 50 personer med utspring, gemensam middag, betygs- och stipendieutdelning. Eleverna skulle i så fall kunna ha en ceremoni på skolan, man träffas under säkra former för att ändå få göra de traditionella sakerna som man brukar göra, säger han och fortsätter: 

– Då kan det bli en fråga om utspring som filmas, visas digitalt och förmedlas till anhöriga. I det fallet blir det utan publik. 

Här är inslagen som har strukits

I Vimmerby kommer studentutspringet spridas ut över tre dagar och maximalt två anhöriga till varje enskild elev får vara på plats. 

Kan det bli aktuellt i Hultsfred?

– Det kan det absolut. Om det nu är viktigt att ha sina anhöriga vid utspringet så kan vi kolla på det. Vi ska inte heller uppmana till att far- och morföräldrar, som tillhör en riskgrupp, kommer. 

Finns det traditionella studentinslag som ni redan har blåst av?

– Vi har strukit kyrkan, marschen tillbaka till skolan och flakåkningen. Vi har fått uppfattningen att eleverna hellre springer ut än åker flak. Förra året sökte vi tillstånd för flakåkningen för att berätta vilken rutt det var och årets ansökan finns inte kvar. 

"Blir besvikna i vissa hänseenden"

Skolledningen ska presentera sina förslag för elevgruppen inom en snar framtid.

– Elevgruppen består av representanter från varje klass och vi ska berätta hur vi skulle kunna genomföra studenten. Det kan bli ett par olika förslag som de får ta ställning till så de känner att de får vara med och ta beslut. Vi är glada för att vi har förstående elever men vi förstår att elever kommer bli besvikna i vissa hänseenden. 

Annons:

Ossian Mathiasson

ossian.mathiasson@dagenshultsfred.se

0703787116

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

LEDIGA JOBB

LEDIGA BOSTÄDER

VECKANS FRÅGA


Rösta Se resultat
Läs in fler nyheter

Annons:

Annons: