På tisdagsförmiddagen fick Axelssons i Aby, företaget som är stora producenter av bland annat potatis och jordgubbar mellan Målilla och Mörlunda, besök av tre socialdemokrater: oppositionsrådet i Hultsfred, Tomas Söreling, regionpolitikern Peter Högberg och riksdagsledamoten Tomas Kronståhl.
Besöket gjordes med anledning av den tuffa situation som många livsmedelsproducenter befinner sig i till följd av coronapandemin.
Så löser gården arbetskraften
Tomas Kronståhl var extra intresserad av att få veta hur de löser arbetskraften i svåra tider med restriktioner. Regeringen beslutade i april att förlänga inreseförbudet till Sverige, dock gavs säsongsarbetare inom jordbruket undantag eftersom de utför en nödvändig funktion.
– Jag gläder mig med att höra att Martin (Boigs, personalansvarig) har ordnat arbetskraften så vi får fortsätta äta jordgubbar och färskpotatis även denna sommar, säger Tomas Kronståhl.
– Det är många som hjälper till och löser arbetskraftsbiten. Andrzej (Rog) är polsk arbetsledare med många kontakter i Polen. Vi har också en otroligt stor efterfrågan från folk i närområdet. Jag har säkert fått 200 ansökningar eftersom det är svårt att få sommarjobb. En hel har blivit varslade och söker jobb för sommaren, säger Martin Boigs, personalansvarig på gården.
"Annars blir det fel i debatten"
Hela gröna näringen är mycket beroende av utländska arbetskraft. En förklaring som både Kronståhl och Boigs lyfter fram är att viljan att jobba i de här yrkena inte riktigt finns i Sverige.
– Det finns en fördom att tro att det är dåligt betalt men den största anledningen till att ungdomar inte väljer dessa jobb är för att det är slitsamt. Det budskapet måste vi få ut på något sätt, annars blir det fel i debatten, säger Tomas Kronståhl.
Boigs är inne på exakt samma linje och ser de polska bärplockarna som en viktig resurs.
– Om vi nu skulle komma i ett läge där vi måste ersätta 30 duktiga polska medarbetare så behöver vi kanske 90 svenska medarbetare. De har erfarenhet, fysik, vilja och driv. Många svenskar tycker att det är jobbigt så det handlar mycket om pannben, säger Boigs.
Lokala ungdomar får plocka jordgubbar
Axelssons i Aby tar i regel in ett 30-tal säsongsarbetare från Polen och ett tiotal personer från närområdet som plockar ungefär 280 000 liter jordgubbar.
– Vi har 30 bärplockare från Polen som kommer för just jordgubbarna. Vi har också som mål att ha tio personer från närområdet under sex veckors tid. När vi utgår från tidigare års erfarenheter är vi tacksamma om tre-fyra stycken klarar av att plocka som våra polska plockare, säger Boigs och fortsätter:
– Säg att vi har fem personer från närområdet kvar efter två veckor, då kommer vi anställa tio ungdomar som jobbar halvtid så det handlar om fem heltid. Efter deras två veckor är förhoppningen att åtminstone fem ungdomar är kvar och kan gå upp på en heltid. Målet är att ha totalt 40 plockare så vi ger tio vuxna plockare chansen i början av juni och tio ungdomar efter midsommar.
Plockning i slutet på maj?
Axelssons i Abys tunnelodling för jordgubbar, 20 till antalet, ger extra tidiga jordgubbar.
– Just nu ser vi blommorna i tunnlarna och vi hoppas att vi kan skörda de första jordgubbarna i slutet på maj. Några polacker kommer i slutet på maj och de flesta kommer i mitten på juni, säger Boigs.
Oppositionsrådet i Hultsfreds kommun, Tomas Söreling, berättar att Axelssons i Aby är ett av sju-åtta lokala företag som kommunen stämmer av läget med en gång i veckan via telefon.
– Vi frågar hur det går, vad de har på gång, om det finns problem och vad vi kan hjälpa till med i så fall. Det är verkstadsföretag, affärsverksamhet och gröna näringar som är med för att få en så bred uppfattning av läget som möjligt, säger Tomas Söreling
"Måste ha fingrarna ute"
Tomas Kronståhl lägger till och ger en bild av problematiken till följd av coronaviruset.
– Det som har drabbat Sverige hårdast är väl att få tag i reservdelar från andra länder eller få ut produkter till utlandet. Politiker, myndigheter och kommuner måste ha mer kontakt och samverkan med de lokala företagen för att snabbare kunna hjälpa till och komma med andra åtgärder. Vi har öppnat upp för utbildningar, säger Kronståhl.
Regionpolitikern Peter Högberg tycker att det är intressant att se hur olika företag jobbar.
– Då tänker jag framför allt på ett företag som Axelssons i Aby som tar in mycket arbetskraft. Jag har fått en bra bild, att man tänker på det och jobbar systematiskt med frågorna. Det är intressant att se hur saker och ting fungerar och konstatera vilka beslut vi behöver ta på lokal, regional och nationell nivå för att underlätta för näringslivet och företagen. Vi måste ha fingrarna ute, känna av och bibehålla en god dialog med stora och små företag, säger Peter Högberg.
Finns det något som oroar i dagsläget?
– Att det finns andra länder som har stängt sina gränser. Vi har lättat på det och kan ta in arbetskraft från utlandet. Det känns bra att vi kan göra det, säger Tomas Kronståhl.