Annons:

Sök

Annons:

Inga fall av coronavirus på kommunens äldreboenden:

Hultsfreds kommuns säkerhetssamordnare Ulf Bowein säger att det är noll fall av coronavirus på kommunens äldreboenden. Foto: Ossian Mathiasson

Inga fall av coronavirus på kommunens äldreboenden: "Värsta framför oss"

Hultsfreds kommun har färre än tio smittade personer av covid-19 och inga konstaterade coronafall på sina äldreboenden. Säkerhetssamordnaren Ulf Bowein slår dock fast att coronaviruset inte är över.
– Vi är medvetna om att vi har det värsta framför oss om vi har otur, säger Ulf Bowein.

Annons:

I går berättade Dagens Hultsfred hur många som är coronasmittade i varje kommun i Kalmar län.

I Hultsfred handlar det om färre än tio fall, samma sak gäller Vimmerby kommun. Hultsfreds kommuns äldreboenden tycks vara smittfria då inga fall av covid-19 har konstaterats. 

– Ulf Bowein gav information med anledning av covid-19 och vad som görs. Det vi kan vara glada över är att det inte finns någon person som är smittad av coronaviruset på våra äldreboenden. Man testar de som har förkylningssymptom men det har inte rört sig om coronavirus, vilket är väldigt skönt. Det kan hända att det kommer till oss förr eller senare, men ju längre tid vi kan hålla smittan borta från äldreboenden desto mer tacksam får man vara, säger kommunalrådet Lars Rosander (C).

"Skönt att vi hållit smittan borta"

Hultsfreds kommun säkerhetssamordnare Ulf Bowein bekräftar att det inte finns några konstaterade fall av coronaviruset på äldreboendena. 

– Det stämmer, det är vad vi har koll på inom vår organisation. Hur det ser ut i övriga samhället är statistik som regionen har och då har vi färre än tio smittade, säger Ulf Bowein och fortsätter:

– Man provtar inte alla personer med förkylningssymptom eftersom människor har egenvård i hemmet.  Vi är tacksamma och tycker att det är skönt att vi har hållit smittan borta från våra boenden än så länge.

Vad kan det finnas för förklaringar till att det inte är några konstaterade fall på kommunens äldreboenden?

– Det är svårt att säga vad det beror på. Kommunen var ändå snabba med att införa besöksförbud, det gjorde man innan det blev nationellt reglerat. Det kan vara en förklaring men det kan säkert finnas fler. 

"Värsta framför oss"

För stunden är läget stabilt i Hultsfreds kommun men Bowein säger att man inte kan jubla och slappna av. 

– Vi är medvetna om att vi har det värsta framför oss om vi har otur. Det är vad expertmyndigheterna säger. De pratar om att vi får vårt tryck någonstans i slutet av maj eller i början av juni men det är oklara prognoser. Vi kan bara se hur smittan har rört sig och hur många som har insjuknat, då ligger vi några veckor efter vissa andra regioner. Det finns inget som säger att vi ska slappna av på något sätt, snarare tvärtom, säger Bowein. 

Ingen brist på utrustning

Additivt Teknikcenter och Framsteget har tillverkat 1 600 skyddsvisir, som har gått till Hultsfreds kommuns centralförråd på räddningstjänsten och därefter vidare till sjukvården i kommunen. 

– De är tillverkade och utlämnade till verksamheterna. Finns det någon person med förkylningssymptom så använder personalen skyddsutrustning innan man vet vad det är för något. Man tar det säkra före det osäkra. Det är den utrustningen som har gått åt i den mängden när det gäller engångsvisir. Nu har även fått in godkända visir som används om det blir konstaterade coronafall, då är det viktigt med bra kvalité. 

Hur ser lagret med skyddutrustning ut för stunden?

– Det ser rätt så bra ut. Leveranser av diverse olika utrustning kommer nu. Vi har fått en leverans med engångsvisir som håller rätt standard i dag. Munskydd och handsprit trillar in löpande. Vi har ingen brist på sjukvårdsutrustning. Med nuvarande lager skulle vi kunna klara oss i minst fyra veckor men det kan ändra sig väldigt snabbt. Det räcker med att vi får en person smittad. Får vi ett utbrott i vår kommun så går det åt väldigt mycket mer skyddsmaterial. 

Utrustning har skickats tillbaka

Att skyddsutrustningen håller god kvalité är viktigt, enligt Bowein. 

– Vi har tvingats skicka tillbaka en del skyddsutrustning som inte har varit tillräckligt bra när vi har testat det. Det man jobbar med regionalt i Kalmar län är att man inventerar vad som finns i varje kommun en gång i veckan. Kommuner kan hjälpa till med utrustning innan man hinner fylla på sina lager. Vi har flera leveranser som är på väg in.

Annons:

Ossian Mathiasson

ossian.mathiasson@dagenshultsfred.se

0703787116

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

LEDIGA JOBB

LEDIGA BOSTÄDER

VECKANS FRÅGA


Rösta Se resultat
Läs in fler nyheter

Annons:

Annons: