Annons:

Sök

Annons:

Stor skillnad mellan kommunerna i länet: "Kan inte använda kommunsiffrorna så"

85 bekräftat smittade i Kalmar. 24 i Västervik. Men under tio i både Vimmerby och Hultsfred.
– Det kan bero på slumpen eller var smittan finns, säger smittskyddsläkaren Lisa Labbé Sandelin.

Annons:

Vimmerby var en av de första kommunerna där smittskyddsläkaren Lisa Labbé Sandelin signalerade att det pågår samhällsspridning för ett antal veckor sedan.

Ändå är Vimmerby en av de kommuner som har under tio bekräftade fall av covid-19 i länet. 

– Om jag tar Vimmerby som ett exempel, där det är under tio bekräftade fall, så var vi tidigt ute och sa att det var samhällsspridning. Hur kan jag säga det om det är färre än tio? Jag fick indikationer då på att många var sjuka, bland annat från skolsköterskor, och att det fanns vissa typiska sjukdsombilder som påminde om covidsymtomen. Jag fick indikationer på att det pågick smittspridning där, säger smittskyddsläkaren Lisa Labbé Sandelin.

Spridits bland yngre

Det tyder på att viruset mest spridit sig bland yngre personer i Vimmerby kommun. 

– Det kan handla om personer som inte bor på särskilt boende och inte är så sjuka så de behöver sjukhusvård. Men man kan inte använda kommunsiffrorna och säga att det är lugnt i min kommun. Det handlar snarare om att man inte är så svårt sjuk att man behöver sjukhusvård. 

Varför skiljer det sig så mycket mellan kommunerna?

– Jag tror att det delvis kan bero på slumpens skörda och sedan var smittan sprids, inom vilka befolkningsdelar och så vidare.

Att både Vimmerby och Hultsfred ligger under tio bekräftade fall kan tala för att man lyckats hindra smittan från att sprida sig inom äldreomsorgen och hemtjänsten, enligt Labbé Sandelin.

Men man ska heller inte stirra sig blind på kommunsiffrorna, menar hon.

– Man ska inte tro att det är en bild över realtiden. Man ska räkna med att smittan finns i ens närhet och göra vad man kan för att hindra smittspridningen.

Annons:

Simon Henriksson

simon.henriksson@dagenshultsfred.se

076 815 45 71

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

LEDIGA JOBB

LEDIGA BOSTÄDER

VECKANS FRÅGA


Rösta Se resultat
Läs in fler nyheter

Annons:

Annons: