Annons:

Sök

Annons:

KLT: ”Kontrollanternas främsta uppgift är att hjälpa”

KLT:s trafikdirektör svarar på kritiken om biljettkontrollanter på bussarna

KLT: ”Kontrollanternas främsta uppgift är att hjälpa”

Busschaufförer som kör bussarna hos Kalmar Länstrafik (KLT) får inte möta passagerarna på grund av risken att smittas av Covid-19. Samtidigt finns det biljettkontrollanter på bussarna som möter passagerarna på ett mindre avstånd än vad chaufförerna gör. Hur går det ihop?

Annons:

Vår tidning fick en fråga från en person som varje dag reser med KLT för att komma till sitt arbete i Västervik. Personen tycker att det är bra att busschaufförerna slipper att möta alla passagerare men undrar samtidigt varför en kontrollant ersätter busschaufförens jobb med att kontrollera passagerarnas biljetter.

– Det märkliga är att för att säkerställa att ingen fuskar, eftersom vi inte kan visa våra biljetter eller kort, låter man en vakt gå runt ut och in i alla bussar för att kontrollera alla passagerare. Om vakten blir smittad av någon passagerare innebär det att hen sprider smittan i alla bussar. Hen blir väldigt utsatt själv. Går det inte att släppa på kontrollen i dessa tider? skriver personen som kontaktat oss.

”Måste finnas för att hjälpa”

Vår tidning kontaktade KLT och fick prata med Trafikdirektör Christer Holmgren. Han säger att kontrollantens främsta uppgift är att hjälpa till att anvisa om bussbiljetten.

– Så att passagerarna kan resa med giltig biljett, säger han.

Kontrollanten går ut och in i olika bussar finns det inte någon risk att den blir smittad av Covid-19 och sprider sjukdomen vidare till nästa buss?

– De som jobbar måste vara symtomfria samma sak gäller också de som åker med bussen. Alla som känner någon form av symtom ska stanna hemma, säger Christer Holmgren.

Han säger att man följer de rekommendationer som gäller i samhället och ser inte någon motstridighet i det.

Bussförarna får inte möta passagerarna med det får kontrollanten göra, varför?

– Det är ett separat beslut gällande busschaufförerna. Kontrollanternas främsta uppgift är inte att kontrollera biljetterna utan att hjälpa resande, säger Christer Holmgren.  

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

LEDIGA JOBB

LEDIGA BOSTÄDER

VECKANS FRÅGA


Rösta Se resultat
Läs in fler nyheter

Annons:

Annons: