Annons:

Sök

Annons:

UDDA FÅNGSTEN I HULINGEN: ÖVER 20 KILO TUNG MAL

Johan Lorensson med den över 20 kilo tunga malen. Foto: Privat

UDDA FÅNGSTEN I HULINGEN: ÖVER 20 KILO TUNG MAL

Vad i helv…
Min far och jag hade bestämt oss för att åka ut och se om vi inte kunde fånga lite fina vårgäddor en lite sådär halvkylig torsdag kväll. Klockan var nog runt fem-sex snåret och vi tänkte testa att fiska senare än vanligt. 

Annons:

Båten var lastad och klar med spön och på tok för många beten som vi utan tvekan inte skulle använda den här kvällen - och en stor kanna kaffe såklart. Få saker här i livet går att jämföra med den första koppen kaffen på en fiskeutflykt... 

Vi åkte som vanligt till den plats vi alltid fiskar på – en djuphåla på ca 12 meter där det har grävts malm en gång i tiden, men som nu är ett paradis för betesfisk och… ”gäddor”. Beten i universums alla olika färger slängdes i vattnet och det både rasslade och rosslade med paddelstjärtar i gummi och beten större än beteshinken själv. Den stora gäddspinnaren i knallrosa färger och glitter får förmodligen gäddorna att ifrågasätta om det är en skadad mört eller Fab Freddie från melodifestivalen som simmar i vattnet. 

*    

Efter en stund så bestämmer vi oss för att svänga båten då vi närmar oss slutet av djuphålan och det är då det ofta börjar rycka i spöna för det blir grunt. Men det här var inget vanligt ryck - det var ett hugg! Ofantligt stor skillnad för en erfaren magiker eller trollare. Hugget som närmast kan beskrivas som magiskt fick hela spöet att slå nittio grader i vågrät lutning och spöhållaren av billig kvalitet tror jag nästan gick sönder. 

Det första mothugget vittnade om något speciellt.. stor fisk. Riktigt, riktigt stor fisk. Tänk Sveriges största gädda och sen lägger du på några kilo. Vad som kom upp en kvart senare ur avgrundshålet/djuphålan kan nästan beskrivas som ett monster. Slemmig. Platt i formen och rund med morrhår. En ål på steroider om man bortser från morrhåren eller skäggtömmar som de tydligen heter. 

*

Istället för att ha putsat till gädd pb:t ordentligt och äntligen ha nått över den där magiska 10kg+ gränsen så stod vi nu i båten med ett fridlyst monster som låg och skvalpade i vattnet. Bifångsten från helvetet hade mumsat i sig hela gäddjiggen men det gick som tur var enkelt att få ut den. 

Med malen i håven börjar vi googla på hur tusan en mal kan existera i vårt gäddvatten. Med skakiga fingrar håller jag om håven och tittar på monstret som ligger där och skvalpar. En antik fossil från kritaperioden som en sketen torsdag kväll hade fått för sig att hugga på en blå curly tail jigg.. vad i helvete. 

PS. Malen fick agera modell utan betalt under några minuter men sen fick den välförtjänt simma tillbaka mot djuphålan igen. Slutet gott allting gott i sann catch-panik-fota-release anda.

Johan Lorensson

Detaljer:
Vikt: 23 520 gram
Längd: 147 cm
Tid: Fångades 07/05/2020 klockan 19:42
Bete: Stor blå jigg med curly tail
Fiskesätt: Trolling

Annons:

Gästskribent

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

LEDIGA JOBB

LEDIGA BOSTÄDER

VECKANS FRÅGA


Rösta Se resultat
Läs in fler nyheter

Annons:

Annons: