Annons:

Sök

Annons:

Hultsfred lämnar samverkansprojekt – förnyar inte sitt avtal

Barn- och utbildningsnämnden i Hultsfred avslutar sitt medlemskap i Teknikcollege Östra Småland efter att gällande avtal löper ut 2021. Foto: Pixabay

Hultsfred lämnar samverkansprojekt – förnyar inte sitt avtal

Det blir ingen fortsättning i Teknikcollege Östra Småland. Barn- och utbildningsnämnden i Hultsfreds kommun väljer att lämna efter att gällande avtal löper ut 2021. 
– Vi vill satsa och utveckla samarbetet med Additivt Teknikcenter, säger barn- och utbildningschefen Martin Snickars. 

Annons:

Additivt Teknikcenter tar från och med höstterminen 2020 över utbildningsbiten för det industritekniska programmet på Hultsfreds gymnasium eftersom de lyckades ro hem den senaste upphandlingen.

I samma veva tackar barn- och utbildningsnämnden nej till förfrågan att fortsätta delta i ett nytt samverkansavtal gällande Teknikcollege Östra Småland. 

– Vi har under det senaste året haft en diskussion om att vi vill satsa och utveckla samarbetet med Additivt Teknikcenter AB, vilket vi har gjort. Vi har YH-utbildningen till 3D-tekniker och har gjort en upphandling för det industritekniska programmet på gymnasiet som kommer vara på Additivt Teknikcenter, säger Martin Snickars. 

"Det ger större effekt"

Teknikcollege har funnits i Kalmar län sedan 2012 och är ett koncept där företag samverkar med kommuner och utbildningssamordnare kring tekniskt och industriellt inriktade utbildningar på gymnasial- och eftergymnasial. 

För Hultsfreds kommuns räkning har det varit ett samverkansavtal tillsammans Vimmerby, Oskarshamn, Högsby och Mönsterås kommun som de nu väljer att lämna. Hultsfred har varit med sedan starten 2012. 

– Det har kommit en förfrågan om avtal för 2022–2026 och om vi fortsatt vill vara med. Additivt Teknikcenter är kommunalägt till 51 procent så vi jobbar med samverkan mellan bolaget och våra utbildningar. Det är där vi försöker utöka och få in fler elever på det industritekniska programmet. Vi kommer inte delta i Teknikcollege och samverka med de andra kommunerna. Vi ser att det ger större effekt av att ha samverkan inom den egna kommunen med Additivt Teknikcenter. Det är många företag inom industrin som är med i samma bolag och vi har en tät dialog med näringslivet och Additivt Teknikcenter.

100 000 kronor per år 

Sedan 2018 har kostnaden för att vara med i Teknikcollege delats mellan de delaktiga kommunerna i relation till kommunernas folkmängd. Hultsfred betalar 109 000 kronor för 2020 och 111 000 kronor för kommande år. Därefter kliver Hultsfred åt sidan. 

– Det hade säkert fungerat att vara med i både Teknikcollege och Additivt Teknikcenter (ATC) men vi känner inte att det tillför något att vara med i Teknikcollege när vi har ATC, som vi vill fortsätta bygga upp på samverkan med. Vi är med avtalsperioden ut, sedan har nämnden beslutat att inte delta i det nya avtalet som diskuteras mellan kommunerna. 

Annons:

Ossian Mathiasson

ossian.mathiasson@dagenshultsfred.se

0703787116

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

LEDIGA JOBB

LEDIGA BOSTÄDER

VECKANS FRÅGA


Rösta Se resultat
Läs in fler nyheter

Annons:

Annons: