Annons:

Sök

Annons:

Bygglovet klart för obemannad butik – kritik kom fram under remissrunda

Lifvs har fått bygglovet godkänt och kan placera en obemannad livsmedelsbutik på platsen där kiosken har legat i alla år i Vena. Foto: Lifvs/Pressbild

Bygglovet klart för obemannad butik – kritik kom fram under remissrunda

Miljö- och byggnadsnämnden har gett klartecken för bygglov för nybyggnad av obemannad livsmedelsbutik där den gamla kiosken har stått i Vena. Några kritiska åsikter har dock nämnts under remissperioden. 

Annons:

Dagens Hultsfred har tidigare rapporterat om att Lifvs Scandinvavia har för avsikt att öppna en obemannad livsmedelsbutik i form av en container i Vena. 

”Vena uppfyller alla kriterier som vi är ute efter. Det är ett litet samhälle som saknar service och har en bit till närmaste dagligvaruhandel. Det är en container som har byggts om till en liten matbutik med över 500 artiklar i sortimentet. Det finns i princip allt med frukt, grönt, kött, frysvaror, mejeriprodukter, barnmat, blöjor, hygien, städ och hund- och kattmat”, sa Therera Turek Hyseus, etableringsansvarig på Lifvs, till DH för en dryg månad sedan. 

Alla bitar i detaljplanen uppfylls inte

Bygglovet var då inte klart men nu har miljö- och byggnadsnämnden beviljat tidsbegränsat bygglov för nybyggnation av obemannad livsmedelsaffär och gett startbesked. 

Att anlägga en livsmedelsbutik, i form av en container på 3x9 meter, avviker inte från områdets gällande detaljplan utan det är detaljplanens utformningskrav som inte uppfylls helt och hållet. 

Med tanke på att det handlar om ett tidsbegränsat bygglov där Lifvs vill testa förutsättningarna för en butik på orten så ger nämnden sitt godkännande trots att inte alla kriterier är uppfyllda. Lifvs har ansökt om tidsbegränsat bygglov till 1 april 2030. Tidsbegränsade bygglov får ges om någon eller några, men inte alla, förutsättningar för bygglov är uppfyllda, enligt stadsarkitekten.

"Avsevärd förfulning av miljön"

Eftersom åtgärden strider i viss mån mot gällande detaljplans bestämmelser om utformningen så har en remiss skickats ut till berörda ägare till grannfastigheten samt till markägaren. 

Ägaren till grannfastigheten är inte förtjust i att kommunen frångår sina bestämmelser i detaljplanen där etableringen skulle medföra ”en avsevärd förfulning av miljön” i centrala Vena. Grannen är också kritisk till att det inte har gjorts en undersökning av hur trafiken kommer påverkas samtidigt som det föreligger uppenbar risk för trafikstörningar. ''

Monteras färdig på fabrik

Nämnden svarar att det inte har gjorts trafikundersökning eftersom en sådan bedömning om områdets lämplighet för handel är reglerad i detaljplanen. 

På platsen där Lifvs ska etablera sig finns en kiosk, som ägs av Hultsfreds kommun och har plockats bort. Den obemannade butiken monteras färdig på fabrik och sätts ut på platsen med hjälp av kranbil. 

Lifvs förhoppning är att containern ska vara på plats före sommaren men realistiskt är det först efter sommaren. 

Annons:

Ossian Mathiasson

ossian.mathiasson@dagenshultsfred.se

0703787116

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

LEDIGA JOBB

LEDIGA BOSTÄDER

VECKANS FRÅGA


Rösta Se resultat
Läs in fler nyheter

Annons:

Annons: