Annons:

Sök

Annons:

Fiberbyggnation får ekonomiskt stöd – så mycket pengar går kommunen in med

Hagelsrum ska utrustas med bredbandsfiber i år. Nu kliver Hultsfreds kommun in med lite mer än en miljon kronor för byggnationen. Foto: MostPhotos

Fiberbyggnation får ekonomiskt stöd – så mycket pengar går kommunen in med

Hagelsrum ska förses med bredbandsfiber i år. Nu får den kommande fiberbyggnationen ekonomiskt stöd på drygt en miljon kronor från Hultsfreds kommun. 

Annons:

Hultsfreds kommun har i ett tidigare skede passat på att lägga ner tomrör i marken när Hagelsrums Biogas la ner sin gasledning från gården i Hagelsrum till handelsplatsen i Målilla. 

Politikerna i kommunstyrelsens arbetsutskott tog på sitt senaste sammanträde beslut om att finansiera den kommande fiberbyggnationen i Hagelsrum. 

"Vi är medfinansiärer"

Prislappen landar på totalt 1 150 000 kronor och finansiering sker genom projektet ”bredband” i investeringsbudgeten. Årets budget för bredbandsprojekt är drygt 6,4 miljoner kronor. 

– Vi som kommun bygger inget bredband på egen hand utan det är pengar till andra aktörer där vi är medfinansiärer, säger kommunalrådet Lars Rosander (C). 

Hur det blir med bredbandsfiber för de som bor öster om järnvägen i Målilla är inte klart. 

– Vi återkommer i frågan, säger Lars Rosander. 

Vill att staten kliver in

I kommentarsfältet på Dagens Hultsfreds Facebooksida har privatpersoner lyft frågan om vad som händer med fibersatsningen i Gårdveda med omnejd. 

– Gårdveda-Flaten är projektet som ligger närmast i tiden. Där har man fått pengar för att bygga ut området så det ska starta i år utifrån den information vi har fått. När Eon drog sin elkabel i Gårdveda så var vi med och la ner tomrör.

Rosander (C) är tydligt med att han vill att staten kliver in för bredband överallt. 

– Jag kan tycka att staten ska ta ett helhetsansvar och bygga bredband till alla kommuninvånare men det har inte skett. De har sett att man bygger område för område på olika sätt. Vi har fiber i alla tätorter förutom Vena och Mörlunda, som behöver viss komplettering. Vi har stora områden där föreningar har gått in och byggt fiber. Det var en fiberförening i Vena som till exempel byggde hela landsbygden i Vena. Det finns föreningar som har gjort stora utbyggnader på landsbygden men det finns stora områden kvar. 

Klartecken för nytt program

På kommunfullmäktige i måndags fattade politikerna beslut om att anta det reviderade bredbandsprogrammet fram till 2025. Fokus ligger på att få fart på bredbandsutbyggnaden igen. 

– Vi ska se till att anstränga oss mer för att få en fortsatt fiberutbyggnad på de vita fläckarna vi har. 

Annons:

Ossian Mathiasson

ossian.mathiasson@dagenshultsfred.se

0703787116

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

LEDIGA JOBB

LEDIGA BOSTÄDER

VECKANS FRÅGA


Rösta Se resultat
Läs in fler nyheter

Annons:

Annons: