För bara några år sedan fanns fyra grustennisbanor vid Hagadals anläggning i Hultsfred. Till följd av ett sjunkande intresse för tennis har den ena planen efter den andra tagits bort eftersom kultur- och fritidsförvaltningen vill undvika tomma aktivitetsytor.
Alla nya banor är klara
Slutresultatet är att det har blivit en isbana, en padelbana, en beachhandbollsplan och en konstgrästennisbana. Samtliga fyra aktivitetsytor är färdiga och har en totalkostnad på drygt 1,5 miljoner kronor.
– Det sista vi har jobbat med är att montera målen på handbollsplanen och vi blev färdiga med fastsättning och montering i dag, säger kultur- och fritidsförvaltningen Tommy Carlsson.
Vad säger du om träningsområdets utveckling under de senaste åren?
– Det är positivt och glädjande när man ser vad vi har åstadkommit på ytor som tidigare har använts för lite. Det är döda ytor som vi utnyttjar på ett mycket bättre sätt med dessa satsningar, säger Tommy Carlsson.
Tennisen blir kvar med en bana
På den fjärde och sista grusplanen bestämde sig förvaltningen för att satsa på konstgrästennis.
– Det är funktionellt och underhållsfritt. På det här sättet finns det en chans för tennisen att leva vidare med en bana och det är bra att sporten inte försvinner helt och hållet. Jag tror att folk kommer uppskatta att spela på det nya underlaget, säger Carlsson.
Under våren kom även en rörelseslinga med tolv olika stationer upp längs med det korta elljusspåret med start vid utegymmet.
– Rörelseslingan har fått ett bra omdöme. Det är uppskattat och passar människor i alla åldrar med stationer som man ska aktivera sig på. Vi känner att vi har fått en jättefin anläggning.
"En mer levande anläggning"
I väntan på att ett nytt passersystem ska installeras till tennisbanan görs bokningar på en lista som hänger vid banan. Upprustningen har gett mycket mer rörelse runt Hagadal, enligt Tommy Carlsson.
– Vi får en mer levande anläggning. Det ena ger det andra, det lockar till mer aktivitet och främjar bättre folkhälsa i slutändan. Vi ser att ytorna nyttjas på ett mer aktivt sätt.
För Hultsfreds HF är den nya handbollsplanen efterlängtad och har varit ett önskemål från klubben sida. Flera lag har redan testat att spela på underlaget som de inte är så vana vid bortsett från sommarcuper.
– Beachhandboll har blivit en populär sommarsport. HHF åker på flera stora cuper så vi har tillskapat den här planen i samarbete med handbollsföreningen efter deras önskemål. Planen kommer nyttjas mycket och det kommer vara allmänhetens yta också när föreningen inte har bokade tider.
Svårt med invigning i coronatider
Projektet har hela tiden följt uppsatt tidsplan och Carlsson berättar att tanken var att allt skulle stå färdigt i början av juni.
– Man kan säga att i princip allt är färdigt och det har kostat 1,5 miljoner kronor. Markarbeten blir ganska dyra i och med att vi har byggt upp det från grunden. Padeln och tennisen är annars likvärdiga men den stora investeringen är att hitta rätt sand till handbollsplanen. Det är 40 centimeter sand över hela ytan. Det måste vara riktigt bra sand.
Planerar ni för en invigning längre fram?
– Vi ligger lite lågt i och med att läget är som det är. På något sätt ska vi inviga det vi har gjort. Det är lite svårt att göra det i dessa oroliga tider. Samtidigt som man vill inviga det vi har gjort så vill man inte ha för mycket folk.
Det är tre stora satsningar på kort tid, har ni fler projekt på gång?
– Nej, det finns i dagsläget inga beslut tagna. Vi har eventuellt tittat på en hinderbana/parkourbana tillsammans med gymnastikklubben men det är i planeringsstadiet. Vi jobbar också vidare med våra vandringsleder och det är ett projekt som går mot slutet.
Hur går det med multiarenan i Mörlunda?
– Den är beställd och installeras i mitten av augusti.