Annons:

Sök

Annons:

Hultsfred är landets enda kommun som ska synliggöra energi

Lena Eckerberg, Energikontor Sydost, Mikael Pettersson och Mattias Westrin, Hultsfreds kommun, är mycket glad över att projektet ska dra igång. Foto: Tommy Lindström/Pressbild

Hultsfred är landets enda kommun som ska synliggöra energi

Efter semestern drar ett nytt projekt igång på Hultsfreds gymnasium. Det är Energikontor sydost och Hultsfreds Bostäder som ska mäta energi och göra den synlig. 

Annons:

Hultsfred är den enda kommunen i Sverige som blivit utvald att delta i ett EU-projekt för att på ett informativt sätt synliggöra energiförbrukningen. Först ut av kommunala fastigheterna är Hultsfreds gymnasium och projektet drar igång efter semesterperioden. 

– Det är väldigt spännande. Vi blev väldigt glada att någon i EU tyckte att vi skulle få prova på detta, säger Mikael Pettersson, fastighetschef på Hultsfreds bostäder. 

Vill skapa förståelse

Projektet går ut på att visa hur mycket energi det går åt till vissa funktioner.

– Om vi till exempel tar ventilationssystemet på gymnasiet. Där ser man tydligt i våra mätningar när förbrukningen är på eller av. Det vill vi skapa förståelse kring så att fler blir medvetna.

Han menar att om man förstår hur mycket energi som går åt desto lättare går det att spara energi. 

– Man ska till exempel inte vädra genom att öppna en dörr. Ventilationen inomhus kyler ner värmen som kommer utifrån vilket gör att om man släpper in luften krävs det mer energi att kyla den. 

Kommer att prövas på fler fastigheter

Visualiseringen kommer att visas på en tv-skärm där man i realtid kan följa energiförbrukningen och se hur mycket man sparar genom vissa åtgärder. 

– Det kommer att bli kul och det är roligt att gymnasiet är först ut av våra fastigheter, säger Mikael Pettersson. 

Så småningom kommer projektet också att prövas på andra kommunala verksamheter. 

– När vi var i Tyskland på studiebesök hade de implementerat det på en förskola. Det var mycket intressant. Om barnen lär sig så tar de med sig det hem och lär mamma och pappa hur man ska göra och det är dit vi vill komma. 

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

LEDIGA JOBB

LEDIGA BOSTÄDER

VECKANS FRÅGA


Rösta Se resultat
Läs in fler nyheter

Annons:

Annons: