Annons:

Sök

Annons:

Fortsatt samhällsspridning i länet:

Det råder fortsatt samhällsspridning i länet, säger Per-Åke Jarnheimer. Foto: MostPhotos

Fortsatt samhällsspridning i länet: "Mest intressant i början"

Trots ytterst få nya fall av covid-19 i Kalmar län den senaste tiden råder det fortsatt samhällsspridning. Det säger biträdande smittskyddsläkaren Per-Åke Jarnheimer.
– Det begreppet är mest intressant när en pandemi eller epidemi börjar, säger han.

Annons:

De senaste veckorna har antalet nya covid-19-fall i Kalmar län legat lågt, trots en betydligt mer omfattande provtagning och självtestning än tidigare. 

Men det råder fortsatt samhällsspridning i länet.

– Man kan säga att när det blir samhällsspridning så kvarstår det tills det ebbar ut. Det ska vara en väldigt lång tid där vi inte har några nya fall innan man kan säga att det inte råder samhällsspridning längre. Men vi kommer nog inte använda det begreppet. Det begreppet är mest intressant när en pandemi eller epidemi börjar, säger Per-Åke Jarnheimer, överläkare och biträdande smittskyddsläkare i Region Kalmar. 

Att smittspridningen minskar är dock tydligt.

– Det är färre sjuka och det är samma trend som vi ser på många ställen i Sverige. Det minskar i vår region och det minskar i regioner där det har varit mycket fall. Det är jättebra förstås. 

"Ingen exakt tidtabell"

Turismens påverkan på smittspridningen verkar, åtminstone så här långt, försumbar för att inte säga obefintlig.

– Det är svårt att avgöra hur mycket turismen innebär. Det är lite tidigt att ropa hej än, man får vänta någon eller ett par veckor till. Men som det ser ut nu verkar det inte ha blivit någon stor skjuts. När det gäller smittspridningen visste vi sedan tidigare att det är främst inom familjer, större sällskap och fester det sker och då mestadels inomhus. En del av de här sakerna sker inte på sommaren och det kanske aldrig fanns en extrem risk att det skulle bli en omfattande smittspridning till följd av turismen, säger han men lägger in en brasklapp:

– Vi bör dock vänta ett tag till. Prognoserna som kom tidigare pekade på att det skulle öka i mitten av augusti. Man får vänta lite, prognoser är ingen exakt tidtabell. 

"En farhåga"

Region Kalmar län har flera gånger varit ute och uppmanat personer som har symtom att testa sig. Den stora kapacitet som finns har inte använts. 

– Det är möjligt att folk testar sig i den omfattning som man ska. Man ska komma ihåg att när vi började med den allmänna provtagningen var det ett uppdämt behov och det fanns personer som insjuknat någon vecka eller veckor tidigare. Därför blev det många just då, säger Per-Åke Jarnheimer och fortsätter:

– Just nu är det inte mycket luftvägsinfektioner heller. Det finns förstås en farhåga att folk slutar att testa sig när man åker på den tredje förkylningen under hösten. Det är då man behöver ha självdisciplin. 

Annons:

Simon Henriksson

simon.henriksson@dagenshultsfred.se

076 815 45 71

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

LEDIGA JOBB

LEDIGA BOSTÄDER

VECKANS FRÅGA


Rösta Se resultat
Läs in fler nyheter

Annons:

Annons: