Annons:

Sök

Annons:

Snickars ser coronaeffekt på ökad sjukfrånvaro: ”Tydlig uppgång”

Martin Snickars berättar att sjukfrånvaron inom barn- och utbildningsnämndens verksamhet har ökat under första halvåret 2020 jämfört med samma period i fjol. Foto: Ossian Mathiasson

Snickars ser coronaeffekt på ökad sjukfrånvaro: ”Tydlig uppgång”

Sjukfrånvaron har ökat inom barn- och utbildningsförvaltningens område för perioden januari-juni 2020 i jämförelse med samma period i fjol. 
– Det man kan se är en coronaeffekt med många sjuka på grund av att man ska vara hemma med milda symtom, säger barn- och utbildningschefen Martin Snickars.

Annons:

På barn- och utbildningsnämndens senaste sammanträde lämnade HR-konsulten en rapport för hur sjukfrånvaron och frisknärvaron såg ut inom deras verksamhetsområde under första halvåret från januari till juni. 

Den totala sjukfrånvaron, med både korttids- och långtidsfrånvaron inräknad, var 6,94 procent att jämföra med 5,18 procent samma period förra året. 

– Skillnaden skulle egentligen kunna vara ännu större. Det man kan se är en coronaeffekt med många sjuka på grund av att man ska vara hemma med symtom. Det är en tydlig uppgång och det märks nog inom alla branscher efter denna speciella vår, säger Martin Snickars. 

Korttidsfrånvaron har ökat

Frisknärvaron landar på 93,06 procent och långtidsfrånvaron, som inte har ökat, finns på 1,62 procent. 

– Det som har ökat är korttidsfrånvaron på grund av att personalen måste vara hemma vid milda symptom, säger han och fortsätter:

– Det utfördes nästan inga tester under våren så vi visste inte vilka typer av sjukdomar som personalen hade. Folk, som var sjuk eller hade milda symtom, stannade hemma med hänvisning till Folkhälsomyndighetens riktlinjer.

"Tänkte att siffran skulle bli högre"

Snickars anser att den ökade korttidsfrånvaron går att koppla samman med coronapandemin.

– Jag ser månad för månad och då drar det iväg uppåt rejält från mars, april och maj. Jag tänkte att siffran skulle bli högre med tanke på att vi hade ännu högre frånvaro under just den perioden. Det var dock lägre sjukfrånvaro under januari och februari. Det är väldigt tydligt att man ska vara hemma om man har milda symtom. Det kan handla om lite lätt snuva som man kanske har jobbat med i vanliga fall. 

Första halvåret 2017 låg sjukfrånvaron i 4,41 procent av arbetad tid och därefter har det så sakteliga stigit: 4,87 procent 2018, 5,18 procent 2019 och 6,94 procent.

Ser du det som en oroväckande trend att sjukfrånvaron ökar varje år?

– Nej, det här är ett speciellt år så jag tänker att vi kommer återgå till en lägre sjukfrånvaro när pandemin är förbi. Det är en tillfällig ökning på grund av pandemin. 

"Högre kolumn under hösten"

Barn- och utbildningsnämnden uppmanar all personal att testa sig om man har coronaliknande symtom.

Efter att två elever på Hultsfreds gymnasium konstaterades smittade av covid-19 i början av terminen har det varit lugnt. 

– Då hade vi distansundervisning med några klasser på gymnasiet men därefter har jag inte hört något alls. Vi hade en personal inom förskolan som var bekräftad med covid-19-smitta men det är lugnt i våra verksamheter, säger han och fortsätter:

– Man ska fortsätta att vara hemma med milda symtom. Vi har fler som är hemma nu än en vanlig höst. Det kommer med största sannolikhet vara en högre sjukfrånvarokolumn under hösten jämfört med tidigare år. 

Annons:

Ossian Mathiasson

ossian.mathiasson@dagenshultsfred.se

0703787116

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

LEDIGA JOBB

LEDIGA BOSTÄDER

VECKANS FRÅGA


Rösta Se resultat
Läs in fler nyheter

Annons:

Annons: