Annons:

Sök

Annons:

Efterlängtat rörläggarlag ska åtgärda eftersatt ledningsnät:

ÖSK satsar på ett rörläggarlag med tio personer som ska åtgärda ett eftersatt och ålderstiget ledningsnät i både Högsby och Hultsfreds kommun. Foto: Ossian Mathiasson

Efterlängtat rörläggarlag ska åtgärda eftersatt ledningsnät: "Behovet är enormt"

Tio tjänster har skapat med Östra Smålands Kommunalteknikförbunds unika satsning på ett rörläggarlag. 
– Vi kan inte se att vårt viktigaste livsmedel rinner ut i backen som det gör, säger Johan Svensson (M), vice ordförande i ÖSK. 

Annons:

Under ÖSK:s avdelning gata/park har organisationsträdet förlängts med ett rörläggarlag om tio tjänster. 

Första gången som ÖSK började prata i banorna om ett rörläggarlag i egen regi var 2016 eftersom VA-nätet var rejält eftersatt. 

Det var avsatt två miljoner kronor per år i Hultsfreds kommun och nu är det 25 miljoner kronor i Hultsfreds kommun för att ta hand om det undermåliga VA-nätet. 

– Vi ser att vi kan ha en effektivare framdrift och får en högre kompetens och effektivare produktionstakt med ett eget lag som alltid finns tillgängligt. Det blir en effektivare process från planering till färdig sanering. Det finns inte externa rörläggare i tillräcklig utsträckning för att hålla den takten som ÖSK behöver för att Högsby kommun och Hultsfreds kommun ska ha ett bra VA-nät, säger ÖSK:s förbundschef Tony Bohlin. 

"Kommer spela en stor roll"

I Hultsfreds kommun har ÖSK en total investeringsbudget på 68,4 miljoner kronor 2021. 38,5 miljoner är vikta till VA-sanering av ledningsnät 2021, sedan är det löpande 25 miljoner kronor per år. 

Tony Bohlin ser både utmaningar och möjligheter i samband med denna unika satsning. 

– En stor utmaning som vi står inför är att vi ser att det ständigt blir svårare att rekrytera specialkompetenser som bland annat projektledare, ingenjörer och rörläggare. Det är en av anledningarna till att vi satsar på rörläggare i egen regi. En annan utmaning är den sjunkande nivån på vårt grundvatten. Vi mäter våra grundvattennivåer kontinuerligt för att kunna reagera snabbt med åtgärder. En stor orsak är vårt läckande ledningsnät som är undermåligt. Det läcker ut mellan 25 och 30 procent av färdigproducerat dricksvatten rakt i marken. Här kommer rörläggarlaget spela en stor roll då vi kan öka takten markant på att ersätta gammalt med nytt, säger Tony Bohlin. 

Gruppen består i dagsläget av en arbetsledare, åtta rörläggare och en vakant plats.

– Förhoppningen är att fylla ut vakansen relativt fort. Vi har lite spår men inget är klart, säger Mikael Nilsson, driftchef på gata/park. 

Utbildning i tre år

Utbildningen, som pågår i tre år, kommer genomföras både praktiskt och teoretiskt med Hultsfred som bas.

– Vi är först i Sverige med ett rörläggarlag och gör hela satsningen, säger Mikael Nilsson. 

Under våren 2021 kommer den första teoretiska delen av utbildningen vara gjord. 

– Då kommer vi gå ut i verkligheten med två riktiga saneringsprojekt. De första projekten kommer vara utbildningsprojekt, säger Nilsson. 

Tony Bohlin lägger till:

– Vi har sagt att utbildningen ska pågå i tre år innan man är fullfjädrad rörläggare. Under de tre åren kommer rörläggarna kunna utföra vissa av projekten. 

"Ni är efterlängtade"

Anders Svensson (M), ÖSK:s ordförande, betraktar den skräddarsydda interna utbildningen inom ÖSK som en jättesatsning.

– När det har börjat läcka på en plats så har vi grävt upp det och när det har kommit till en annan plats så har vi gjort likadant. Nu är tanken att vi ska få till en större helhet och det är vi tvungna till. Det kan inte fortsätta med att det ska läcka ut 25–30 procent, det håller inte i längden. Jag ser det som en långsiktig satsning och jag hoppas verkligen att det blir bra. 

Johan Svensson (M), vice ordförande i ÖSK, passade på att hälsa de nya rörläggarna välkomna och betonade vikten av deras arbete.

– Ni är efterlängtade. Vi kan inte se att vårt viktigaste livsmedel rinner ut i backen. Först gör vi massa arbeten och sedan rinner det ut i backen, så kan vi inte ha det. Vi har oerhört många projekt som behöver genomföras och det är en unik satsning. Det kan vara häftigare att bygga en ny förskola eller ett nytt bibliotek. Det är häftigt och man ser det men har vi inget vatten så har vi ingen glädje av det andra. Det är grunden. Även om ni ska stå under backen och jobba när det är kallt och skitigt så är ni hjältar. 

"Inga ökade kostnader"

Tony Bohlin berättar att de två kommunerna har stora problem med vattenläckor i VA-nätet och behovet är enormt. 

– Behovet är ungefär likvärdigt mellan kommunerna. Det är ett åldersdigert ledningsnät så behovet är enormt. Vi började för länge sen men takten räcker inte med entreprenörerna som är runt oss. Vi själva måste växla upp med ett rörläggarlag och vi kommer fortfarande behöva ha entreprenörer som utför VA-saneringar. Så stort är behovet, säger Tony Bohlin och fortsätter:

– När vi är ifatt så är det dags att börja om igen där vi började. Ledningsnätet ska hålla i ungefär 70–80 år så det är vad vi har framför oss. Att byta ut det gamla kommer ta oss 70 år, sedan är det dags att börja om igen. 

Kostnaden för rörläggarlaget betalas inte på skattsedeln.

– Det tas genom VA-taxan. Vi avsätter pengar varje år till en VA-fond för att kunna säkerställa kvalitén på vårt ledningsnät och lämna ett ledningsnät till nästa generation som håller, säger Bohlin.

Johan Svensson fortsätter:  

– Det är inget som alla kommuninvånare är med och betalar. Det är de som har kommunalt vatten och avlopp och det innebär inga ökade kostnader. 

Kan rörläggarlaget utökas med fler deltagare på sikt?

– Den här gruppen är perfekt designad för de här två kommunerna, säger Bohlin. 

Äldsta ledningen närmar sig 100 år

Totalt sett har ÖSK ungefär 330 kilometer drickvattenledning och ungefär lika mycket spillvattenledning. Sedan tillkommer mycket dagvattenledningar.

– Det finns ledningar att jobba med. Den äldsta ledningen börjar nära sig 100 år, säger David Nelson, driftchef på VA.

Annons:

Ossian Mathiasson

ossian.mathiasson@dagenshultsfred.se

0703787116

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

LEDIGA JOBB

LEDIGA BOSTÄDER

VECKANS FRÅGA


Rösta Se resultat
Läs in fler nyheter

Annons:

Annons: