Annons:

Sök

Annons:

Vindkraftsprojekt ledde till ny votering och debatt:

Vindkraftsprojekt fortsätter leda till debatt. Foto: Pixabay

Vindkraftsprojekt ledde till ny votering och debatt: "Hultsfredsandan har tagit en paus"

Votering i både kommunstyrelsens arbetsutskott och kommunstyrelsen. Båda instanserna säger nej till Dackevinds vindkraftsplaner i Hultsfreds kommun. 
– KS avslog Dackevinds ansökan efter votering som slutade 7–4, säger kommunalrådet Lars Rosander (C).

Annons:

Vid kommunstyrelsens arbetsutskotts sammanträde för en vecka sedan blev det votering angående Dackevinds planer på ett vindkraftsprojekt i södra kommundelen i närheten av Målilla, Mörlunda och Virserum.

Nej-sidan tog en väntad seger och nu har även kommunstyrelsen avstyrkt ansökan från Dackevind. 

– Det var majoritetspartierna (C, M och KD) och Sverigedemokraten Göran Gustafsson som röstade för förslaget med att avstyrka ansökan från Dackevind. Socialdemokraterna och Vänsterpartiet röstade emot, säger Lars Rosander. 

"Hultsfredsandan har tagit en paus"

Precis som för en vecka sedan uppstod en debatt under pressträffen. Oppositionsrådet Tomas Söreling (S) satte bollen i rullning. 

– Det är inte så ofta som vi har frågor som skiljer oss åt på det sättet. När det gäller den här frågan så har Hultsfredsandan tagit en paus under ett ärende. Ärendet ska behandlas i kommunfullmäktige och det finns stora risker att det blir som i kommunstyrelsen. Vi tycker att det är synd att man inte prövar det fullt ut. Vi är inga experter i varken S eller V och jag tror inte att majoriteten har några experter på det sättet. Vi är positiva till en stor företagsetablering här och man säger i skrivelsen att området, som Dackevind har pekat ut, inte är lämpligt men det var lämpligt den dagen vi författade denna vindbruksplan. Jag tror att alla är överens om att det är viktigt med förnyelsebar energi. Det är en konkret företagsetablering och det hade varit spännande att se om länsstyrelsen hade gett oss rätt eller fel, säger Tomas Söreling.

Åke Nilsson (KD), vice ordförande i kommunstyrelsen, var snabb med att svara på Sörelings uttalande.

– Vi som förtroendevalda ska och behöver inte vara några experter på vindkraft. Vi ansvarar för våra kommuninvånare och då finns det ställen som kan vara lämpliga men andra är mindre lämpliga eller direkt olämpliga. Det är den bedömningen som vi i majoriteten har gjort, det är ett område där vindkraften kommer för nära bebyggelse och verksamheter, säger Åke Nilsson. 

"Allt för stort intrång"

Söreling tycker att det finns både för- och nackdelar med att ta bort det kommunala vetot. Regeringen har tillsatt en utredning som ska se över möjligheten att ta bort bestämmelsen om det kommunala vetot. 

– Regeringen säger att man på något sätt ska ha med någon skrivning som tar hänsyn till vad kommunen tycker. Det finns ett förslag om att ta bort vetot, säger Söreling. 

Åke Nilsson är tydlig och säger samma sak som partikollegan Anders Andersson: 

– Vi tycker inte om förslaget. 

Förslaget möts även av kritik från Lars Rosander (C).

– Vi vill ha kvar det kommunala vetot, det är en del av det kommunala självstyret som är en grundbult för svensk politik, säger han och förklarar varför de säger nej till Dackevinds etablering:

– Det är viktigt med vindkraft som energikälla men vi bedömer att projektet är ett allt för stort intrång för näringslivet och de som bor i området. Vi tar varje ansökan seriöst och vi bedömer att denna ansökan inte är lämplig. 

Moderaterna har bestämt sig

Det har länge varit osäkert hur Moderaterna ställer sig till det planerade vindkraftsprojektet – fram till nu.

– Jag har varit försiktig och sagt att vi från Moderaterna inte har någon kollektiv uppfattning men jag kan deklarera att vi kommer avstyrka den här etableringen. Det är viktigt att poängtera att det är just i detta specifika fall, säger Åke Bergh (M). 

Söreling igen:

– Om man ska spetsa till det så är det intressant att man säger att området är olämpligt men det tyckte vi inte när vi gjorde vindbruksplanen. Då var inte området olämpligt, säger Söreling. 

Åke Nilsson avslutar:

– Vi som säger nej har inget facit och det är ingen som kan säga hur det kommer falla ut. Det är svårt att säga något om det. Det är många som reagerar på ljuden och det är svårt att bedöma hur det är och vad det får för konsekvenser när verken hissas upp på så hög höjd. 

Annons:

Ossian Mathiasson

ossian.mathiasson@dagenshultsfred.se

0703787116

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

LEDIGA JOBB

LEDIGA BOSTÄDER

VECKANS FRÅGA


Rösta Se resultat
Läs in fler nyheter

Annons:

Annons: