Annons:

Sök

Annons:

Smittskyddsläkaren om läget:

Lisa Labbé Sandelin tror att länet kommer se många nya fall i ett antal veckor till. Foto: Anders Blank

Smittskyddsläkaren om läget: "Tror vi har fortsatt hög aktivitet i ett antal veckor till"

Förra veckan blev den klart värsta hittills i Kalmar län. Antalet fall fortsätter öka – och nu kommer jul- och nyårshelgerna. 
– Jag tror vi kommer se fortsatt hög aktivitet i ett antal veckor till, säger smittskyddsläkaren Lisa Labbé Sandelin.

Annons:

765 fall vecka 51. Antalet bekräftat smittade i Kalmar län har aldrig varit så många som förra veckan. Läget är fortsatt allvarligt. Smittspridningen sker i hela länet, även om det är något mer i norra delen.

– Jag har sagt det i flera veckor och det börjar bli uttjatat. Men läget är allvarligt och bekymmersamt. Det är värre den här veckan än för två veckor sedan. Vi ser en ökad aktivitet, ökad smittspridning och fler fall jämfört med veckan före, säger smittskyddsläkaren Lisa Labbé Sandelin. 

Är det ett värre läge än du hade tänkt dig?

– Ja, det skulle jag säga. I början av hösten såg vi lokala utbrott och trodde det skulle fortsätta så. Här i länet var det länge rätt lugnt. Vi tror att det kan vara på väg att stanna av, men så smäller till det nästa vecka. Det är svårt att säga vart vi är på väg och om det kommer bli ännu värre innan det blir bättre. Vi hoppades att vi var på en platå, men det verkar inte riktigt så. 

R-talet

R-talet för Region Kalmar län låg den 14 december på 1,24 och varierar kraftigt från vecka till vecka. Ligger R-talet över 1,0 smittar varje smittad lite mer än en person i genomsnitt.

– De senaste veckorna har det varierat mellan 1 och 1,4. Det går upp och ned, men varje person smittar lite mer än en person i genomsnitt. Det handlar om att bryta kontaktnät, det är det viktigaste nu.

Det går inte att se att R-talet är tydligt på väg ned, säger Labbé Sandelin.

– Nyckeln är att inte träffa någon. Vi har redan restriktioner och rekommendationer och om det inte vänder, vad blir nästa steg? Det kan bli en ännu större nedstängning. 

Värre nu

Trots att smittan i samhället ser ut att öka följer inte riktigt nivån inom sjukvården och intensivvården efter. 

– Vi har mycket smitta i de grupper som inte är riskgrupper. Vi ser mycket hos 20- till 40-åringarna. Det är väldigt tacksamt att trycket inte har ökat i samma takt. 

I våras testades betydligt förre viruset än vad som görs nu. Därför är jämförelser svåra, menar Labbé Sandelin.

– Det är så svårt. Det man kan titta på är sjukhusinläggningar och där är vi ungefär på samma nivå som i våras, men inte riktigt på toppnivåerna. I andra regioner är det dock högre tryck på hälso- och sjukvården. Det är svårtolkat, men jag tror att det är högre aktivitet nu än i våras.

Har vi i allmänheten misslyckats med hur vi betett oss?

– Jag tror att många här följer rekommendationerna, men vi kan göra ännu mer. Ute i verksamheterna gäller det att begränsa besöken. Där går det att göra mer och man bör fundera över mer radikala grejer för att minska trängseln. Viruset är en stor utmaning. 

Vad ser du för scenario efter jul och nyår?

– Det är svårt att gissa hur det blir. Men det viktigaste är att begränsa sitt kontaktnät och inte träffa många olika sällskap eller personer. 

När kan det vända i länet?

– Coronavirus som liknar covid-19 har sin högsta säsongsaktivitet i december och januari. Vi är bara i slutet på december, så vi får nog räkna med fortsatt hög aktivitet i ett antal veckor till. Det är svårt att bedöma vilken roll mutationerna kommer spela. Jag hade gärna hoppats att kurvorna skulle vända ned och säga att vi är på en platå. Men jag tror det kan fortsätta som nu i ytterligare några veckor. 

Antikroppar

13 procent av de som testat sig för antikroppar har påvisat det.

– Jag vet inte hur stor efterfrågan det är och det är svårt att värdera vad det står för egentligen. Men större delen av befolkningen har ännu inte haft det, det tror jag. 

Annons:

Simon Henriksson

simon.henriksson@dagenshultsfred.se

076 815 45 71

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

LEDIGA JOBB

LEDIGA BOSTÄDER

VECKANS FRÅGA


Rösta Se resultat
Läs in fler nyheter

Annons:

Annons: