Annons:

Sök

Annons:

Kommunen ska skjuta rävarna – ”Inte riktigt naturligt”

Närgångna rävar är ett stort problem i Virserum och nu ska Hultsfreds kommun ta tag i problemet. Foto: Privat

Kommunen ska skjuta rävarna – ”Inte riktigt naturligt”

Ett antal rävar tycks ha slagit ned sina bopålar inne i Virserum. Nu ska kommunen ta tag i frågan och försöka skjuta dem.

Annons:

Ett par rävar verkar ha gjort sig riktigt hemmastadda i Virserum. De springer runt i bostadsområdena och ska enligt uppgifter ha haft ihjäl ett par katter. Flera boende har hört av sig till oss och uttryckt oro för situationen.

– Det är inte jättetrevligt oavsett. De kan sprida sjukdomar och jag har hundar som blir helt galna. Den större hunden stod och vrålade, men räven bryr sig inte. Får man iväg dem kommer de snart tillbaka. Rävar är jättefina och jättevackra – men de ska vara i skogen. Börjar man mata dem i samhället har man snart ett problem. Får de här rävarna kullar har vi en rävinvasion i samhället, sa Virserumsbons Linda Serrander till vår tidning under gårdagen.

 "Inte ett naturligt beteende"

Kommunen har nu satt sig in i ärendet och kommer att agera.

– Vi var nere i helgen och kollade på det och ska åka ned med en fälla i kväll. Det verkar vara oklart om de har skabb eller inte, men det är inte ett naturligt beteende att de håller sig så nära och att de inte är skygga. De brukar bli mindre skygga om de har skabb, men det verkar inte som att alla här har det. De kan ha blivit tama om någon har matat dem och det är inte så bra. Deras naturliga beteende och jaktsätt försvinner om de matas. Vi ser att vi behöver göra en insats för att få bort dem, säger Sven af Ekenstam, miljö- och hälsoskyddsinspektör på kommunen.

 "Kan ta sin tid"

Förvaltningen har samarbete med skadedjursskyttar.

– De kan hjälpa till att mildra rävars lidande och nu är det även allmän jakttid på röd räv i Kalmar län. Det finns inga lagmässiga hinder att skjuta dem och våra skyttar har tillstånd.

Att flytta rävarna går inte, enligt af Ekenstam.

– Det är nog svårt. Troligtvis kommer de att söka sig till tätorten igen.

Finns det någon fara för allmänheten?

– Inte direkt så, det är mer att husdjur kan tas av rävarna och har de skabb kan det föras över på hundar.

När är problemet löst tror du?

– Det kan ta sin tid, vi får försöka med fällor så får vi se hur vi lyckas.

Även i Vimmerby kommun finns det två pågående ärenden där skyttarna ska ta hand om rävar. I de fallen har rävarna skabb.

Annons:

Jakob Karlsson

jakob.karlsson@dagenshultsfred.se

073 501 41 26

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

LEDIGA JOBB

LEDIGA BOSTÄDER

VECKANS FRÅGA


Rösta Se resultat
Läs in fler nyheter

Annons:

Annons: