Annons:

Sök

Annons:

Pastoratet har otillräcklig kunskap – får kritik av Arbetsmiljöverket

Pastoratet får kritik av Arbetsmiljöverket. Foto: Pressbild

Pastoratet har otillräcklig kunskap – får kritik av Arbetsmiljöverket

Aspelands pastorat krävs på åtgärder efter att Arbetsmiljöverket konstaterat att de inte har tillräcklig kunskap för att förebygga och hantera kränkande särbehandling. 
– Arbetsmiljön har blivit oerhört mycket bättre de senaste tre åren, säger arbetsledaren Elisabeth Johansson. 

Annons:

Arbetsmiljöverket genomförde i januari en inspektion hos Aspelands pastorat med fokus på social och organisatorisk arbetsmiljö. Myndigheten poängterar att arbetsgivaren alltid har ansvaret för arbetsmiljön och ska göra det som behövs för att ingen medarbetare skadar sig eller blir sjuk på grund av arbetet. 

Den första bristen som Arbetsmiljöverket pekar på är att pastoratet inte har redovisat en riskbedömning utifrån resultatet av undersökningarna där man har identifierat faktorer som kan leda till kränkande särbehandling. 

”Ni ska, utifrån resultatet av undersökningarna, bedöma om det finns risker för ohälsa eller att arbetstagare ställs utanför arbetsplatsens gemenskap. Riskbedömningen ska dokumenteras skriftligt och det ska framgå om riskerna är allvarliga eller inte”, skriver Arbetsmiljöverket vad gäller kravet på arbetsgivaren.

Otillräcklig kunskap

Brist två handlar om att arbetsledare, chefer och skyddsombud har varierande kunskaper för att förebygga och hantera kränkande särbehandling.

”Kännedom kan innefatta kännedom om vad som utgör kränkande särbehandling. Det kan också innefatta kunskap om vilka faktorer som kan leda till kränkande särbehandling såsom arbetsbelastning, arbetsfördelning, samarbete, konflikter och konsekvenser av förändringar. Därutöver ingår att känna till hur rutinerna fungerar i praktiken”, skriver Arbetsmiljöverket. 

Senast den 22 april ska Aspelands pastorat ha beskrivit hur de har uppfyllt kraven. 

"Inte ett dugg konstigt"

Elisabeth Johansson är arbetsledare på pastoratet. 

– Vi jobbar med det här och man får nästan alltid kritik från Arbetsmiljöverket. Jag tycker inte att det är ett dugg konstigt. Av alla de punkter som de tittar på har vi fått kritik på två och resten var väldigt bra. Vi har jobbat stenhårt med arbetsmiljön i två år och den har blivit oerhört mycket bättre. Personalen tycker att att vi har det bra, vi jobbar tillsammans och det finns ett vitänkande istället för ett spretigt arbetslag som det var tidigare. 

Hur ska ni agera för att åtgärda bristerna?

– Arbetsmiljön är alltid ett pågende arbete, det händer alltid saker när nya människor kommer in och det är nya projekt. Vi har varit på utbildning och skickar hela tiden nya människor på utbildning. Sedan pågår ett gemensamt arbete med hela arbetslaget. Vi ska göra ett förebyggande arbete som ser till att det aldrig blir någon kränkande särbehandling eller sexuella trakasserier. 

Inga särskilda incidenter ligger bakom granskningen. 

– Arbetsmiljöverket har ett uppdrag att titta på kränkande särbehandling och gjorde punktinsatser inom kyrkan. Vi blev utvalda och jag är jätteglad för det. 

Annons:

Ossian Mathiasson

ossian.mathiasson@dagenshultsfred.se

0703787116

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

LEDIGA JOBB

LEDIGA BOSTÄDER

VECKANS FRÅGA


Rösta Se resultat
Läs in fler nyheter

Annons:

Annons: