Betygen går stadigt uppåt för högstadieeleverna i Hultsfreds kommun. Foto: Hultsfreds kommun
Martin Snickars hade en genomgång av högstadieelevernas betygsstatistik för höstterminen 2020 på barn- och utbildningsnämndens senaste sammanträde. Han är mycket nöjd med utvecklingen.
– För de som är födda 2003 och slutade årskurs nio vårterminen 2019 så nådde 61,6 procent av eleverna målen i alla ämnen. Om man tittar på eleverna som slutade nian vårterminen 2020, de som är födda 2004, så nådde 69,8 procent av eleverna målen i alla ämnen. Dagens niondeklassare, elever födda 2005, ligger precis efter förra årskullen vid höstterminens notering. Vi tror att dagens niondeklassare kommer gå uppåt och förhoppningsvis hamna på lite bättre siffror än 04:orna, säger Martin Snickars.
Coronapandemins utveckling under våren kommer spela en betydande roll, enligt Snickars.
– Det som är lite oklart är coronapandemin och hur mycket fjärrundervisningen kommer påverka resultaten. Hittills ser vi inte att det påverkar resultaten men skulle det fortsätta och bli en ökad smittspridning igen med stor del distansundervisning under våren så kan det få konsekvenser på resultaten. Det återstår att se hur det går under resten av vårterminen. Vi tror ändå att det kommer landa i ganska goda resultat, säger Snickars.
"Minskat antal asylsökande"
Vad gäller elever födda 2006, som i dag går i årskurs 8, ligger de högre än de tre tidigare årskurserna. Eleverna i årskurs sju, födda 2007, ligger högst av de här olika årskurserna.
– De ligger på exakt samma nivå som niorna som gick ut i våras, de som är födda 2004, säger Snickars.
Det finns även en notering på hur många elever i årskurs sex, de som är födda 2008, som har uppfyllt målen i alla ämnen.
– Årskurs sex-eleverna ligger på den näst högsta nivån så vi ser att det går åt rätt håll och att årskullarna går stegvis uppåt. Det är det vi har jobbat med för att stabilisera verksamheterna, höja resultaten och jobba med insatser i klassrummen och på skolorna. Vi har också ett minskat antal asylsökande i Hultsfreds kommun och färre nyanlända så eleverna har varit längre tid i Sverige. Det gör att fler troligtvis når målen i fler ämnen. Det är flera saker som påverkar att resultaten stiger steg för steg.
Positiva meritvärden
Även sett till meritvärde, summan av poängen som man får för alla ämnen som man läser, går siffrorna åt rätt håll. Man får tio poäng för E, 15 poäng för C och 20 poäng för A. 320 poäng är vad man kan få om man har A i alla 16 ämnen och har man 16 ämnen och E i samtliga ämnen så får man 160 poäng i meritvärde.
– De som gick ut årskurs nio våren 2019, födda 2003, hamnade på 186,3 och de som gick ut årskurs nio våren 2020, födda 2004, var uppe på 201,9. Här ser vi också att det stiger och går uppåt. Om man tittar på de som går i årskurs nio just nu så ligger dem högre i meritvärde. Det är likadant för eleverna i årskurs 8, de var i höstas över 180 så det går steg för steg uppåt. Det ser även bra ut i årskurs sju och årskurs sex.
Fler är behöriga till gymnasieprogram
Andelen behöriga elever till högskoleförberedande program på gymnasiet var uppe på 68,85 procent höstterminen 2020, en siffra som går att jämföra med 53,70 procent höstterminen 2018.
– Vi låg på en bottennivå höstterminen 2018, sedan har det gått steg för steg uppåt. Det går uppåt till vårterminen, vilket beror på att eleverna inför vårterminen gör sitt yttersta för att bli behöriga till gymnasiet. Det stiger nästan alltid på vårterminen i årskurs nio.
Andel behöriga till yrkesprogram hade 70,49 procent höstterminen 2020 och det har också gått uppåt sedan höstterminen 2018.
– Det går uppåt. Det var 53,70 procent hösten 2018 och vi har ökat till 70,49 procent som är behöriga till yrkesprogram. Det kommer vara fler som är behöriga sedan när de går ut årskurs nio.