Annons:

Sök

Annons:

SOLCELLSPARK SKA BYGGAS PÅ PARKERING SOM INTE ANVÄNTS SEDAN 2009

Parkeringen ”Kiras öken”, den som användes vid Metallica-konserten 2009, kan bli solcellspark om tolv hektar. Foto: MostPhotos

SOLCELLSPARK SKA BYGGAS PÅ PARKERING SOM INTE ANVÄNTS SEDAN 2009

Parkeringen, som användes vid Metallicas konsert 2009 och i folkmun kallas för ”Kiras öken”, har inte använts sedan dess. Nu vill företaget ETC Sol AB etablera en solcellspark om tolv hektar på området.  
– Vi har kommit överens om ett arrendeavtal som handlar om 25 000 kronor per år, säger kommunalrådet Lars Rosander (C). 

Annons:

Att satsa på solceller i Hultsfred verkar av allt att döma vara populärt. Alight AB presenterade i november sina planer på en jättestor solcellspark för en halv miljard kronor på Hultsfreds flygplats. 

Nu har ett annat bolag, ETC Sol AB från Stockholm, kontaktat Hultsfreds kommun och frågat om lämplig plats för solcellspark.

Solcellspark på tolv hektar

Företaget har kommit överens med kommunen om ett arrendekontrakt för anläggande av en solcellspark och de ska arrendera ett område om cirka tolv hektar öster om järnvägsspåret på Silverslättsvägen i Hultsfred. Det handlar om Metallica-parkeringen som i folkmun kallas ”Kiras öken” då alla träd i området fälldes för att skapa parkeringsplatser inför Metallicas spelning i Hultsfred 2009. 

– ETC Sol AB har för avsikt att uppföra en solcellspark på området. Det rör sig om tolv hektar och avtalet är skrivet på 25 år. Vi föreslår att kommunfullmäktige ska godkänna arrendeavtalet som handlar om 25 000 kronor per år. I och med att det är så lång tid så ska det upp till fullmäktige för beslut. Jag tycker att det är ett lätt och bra beslut att ta. Väldigt intressant att man vill satsa här i Hultsfred, säger Lars Rosander (C).

Bara för att Hultsfreds kommun och ETC Sol AB har tecknat ett arrendeavtal så betyder det att inget är klart. ETC Sol AB har sedan tidigare en solcellspark i Katrineholm. 

– Det kan uppstå hinder längs emd vägen. Det ska till tillstånd, planering, projektering och finansiering. Det ser väldigt intressant ut och det är ett led i att vi får mer naturvänligt producerad el. 

"Gör en stor klimatnytta med anläggningen"

Dagens Hultsfred har försökt nå ETC Sol AB men utan framgång. På sin hemsida skriver företaget att 2021 är året då de börjar bygga stora parker och att först ut är en 10 MW stor park i Småland. De avslöjar inte den exakta platsen förrän alla papper är påskrivna.

”Den ligger nära staden, byggs på en mark somvarit ett stort fält och bland annat fungerat som parkeringsplats. Vi tar inte ner skog och påverkar inte marken men vi gör en stor klimatnytta med anläggningen. Det här är inte – som vår park i Katrineholm – en besökspark utan en produktionsanläggning med maximal solenergi. Dessutom ett stort energilager som gör att vi kan sända ut solelen dygnet runt, även i mörkaste vinter”, skriver ETC Sol på sin hemsida. 

Annons:

Ossian Mathiasson

ossian.mathiasson@dagenshultsfred.se

0703787116

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

LEDIGA JOBB

LEDIGA BOSTÄDER

VECKANS FRÅGA


Rösta Se resultat
Läs in fler nyheter

Annons:

Annons: