Annons:

Sök

Annons:

NY STATISTIK: HULTSFRED HAR KLARAT PANDEMIN NÄST BÄST I LANDET

Lars Rosender (C), kommunalråd i Hultsfred, gläds så klart åt den arbetslöshetsstatistik som DN redovisar. Foto: Ossian Mathiasson

NY STATISTIK: HULTSFRED HAR KLARAT PANDEMIN NÄST BÄST I LANDET

Hultsfreds kommun är den kommun som har klarat arbetslösheten näst bäst i hela Sverige under pandemin, visar ny statistik.
– Det är nästan så man får nypa sig i armen, säger kommunalrådet Lars Rosander (C).

Annons:

Enligt statistik som Dagens Nyheter har sammanställt har pandemin slagit hårdast mot storstäderna och mot kommuner som är beroende av gränshandel. Arbetslösheten har stigit kraftigt när restauranger tvingats stänga och butikskunderna stannat hemma.

I Strömstad, där gränshandeln är stor, har arbetslösheten ökat med 5,7 procent det senaste året, och i Stockholm Alrlanda Airports hemkommun, Sigtuna, med 4,3 procent. Enligt Dagens Nyheters granskning är dessa två kommuner de hårdast drabbade i Sverige

Hultsfred tvåa i landet

Betydligt mer glädjande läsning för Hultsfreds kommun alltså. Efter Bjurholms kommun i norra Ångermanland är Hultsfred den kommun i Sverige som procentuellt sett har klarat arbetslösheten bäst under pandemin, februari 2020-februari 2021, enligt DN:s sammanställning.

Bjurholm uppvisar i arbetslöshet som har sjunkit med 2,6 procent, medan siffran för Hultsfreds kommun är - 1,7 procent.

Enligt DN är förklaringen att hotell- och restaurangbranschen, resebranschen och detaljhandeln lidit svårt under pandemin, samtidigt som tillverkningsindustrin generellt har klarat sig mycket bättre.

"Glädjande siffror"

– Det är ju så klart väldigt glädjande siffror. På det stora hela får vi väl ändå säga att vi har klarat oss bra. Många företag inom industrin går bra och har kunnat nyanställa. Turismnäringen tappar givetvis, men där är vi ändå inte så stora som exempelvis grannkommunen Vimmerby, säger kommunalrådet Lars Rosander.

– Jag tror att de positiva siffrorna till stor del härrör till att vi under åren har byggt upp en organisation för att ta emot många nyanlända. Vi har kunnat spara pengar för detta ändamål och har en stor organisation som jobbar med frågorna kring att försöka få ut nyanlända på arbetsmarknaden. Det är kanske just det som är den största knäckfrågan, säger Lars Rosander.

Hade du kunnat tänka dig det här för ett år sedan?

– Nej, det är nästan så att man få nypa sig i armen. Visst blev det en överraskning när man fick se siffrorna, men samtidigt är det ett långsiktigt arbete som ligger bakom. Utöver arbetet med nyanlända, arbetet med att få in långtidsarbetslösa på arbetsmarknaden och satsningen på SFI för att få nyanlända att lära sig språket, försöker vi också ha en nära samverkan med företagen i kommunen, säger Lars Rosander.

I Västerviks kommun är siffran - 0,6 procent, Vimmerby + 0,2 procent och Kalmar + 0,6 procent.

Dagens Nyheters sammanställning baserar sig på statistsik från SCB aveende utvecklingen av långtidsarbetslöshet under perioden februari 2020-februari2021..

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

LEDIGA JOBB

LEDIGA BOSTÄDER

VECKANS FRÅGA


Rösta Se resultat
Läs in fler nyheter

Annons:

Annons: