Annons:

Sök

Annons:

Just detta är svenskar inte särskilt bra på. Foto: MostPhotos

Svenskar slarvar med sopsortering – 32 procent sorterar inte

En undersökning gjord av Opinionsinstitutet visar att 32 procent svenskar slarvar med sopsorteringen. Sämst på att sortera är personer under 30 år.

Annons:

I Sverige är det enligt lag krav på att sortera sina sopor. Det innebär att vi måste sortera brännbart avfall från det övriga skräpet. Metall, plast och elektroniska produkter ska lämnas till insamlingssystem.

Vanligast i de yngre åldrarna

Hem & Hyra skriver att 32 procent av oss svenskar slarvar med källsorteringen enligt Opinionsinstitutet Skop undersökning på uppdrag av Hem & Hyra. Det går även att se ett tydligt åldersmönster. Hyresgäster under 30 år har hälften en tendens att slarva med sopsortering. Personer över 70 år är det knappt var femte person som inte tar ansvar över sitt skräp.

I storstäder är det oftare att hyresgäster slarvar med sopsorteringen än i de små orterna. Vanligast är att fuska med plasten. Hela 79 procent som svarade på undersökningen har någon gång slängt plast i hushållssoporna.

Inte straffbart

Just nu finns det inget direkt straff för den som inte sorterar och risken för att åka dit är minimal.

- Dels kan man riskera att bli ersättningsskyldig om värden lidit skada och felsorteringen kan spåras tillbaka till hyresgästen. Sedan finns ju även risken att hyran höjs om värdens driftskostnader går upp, säger Glenn Karlsson, enhetsjurist på Hyresgästföreningen till Hem & Hyra.

Ansvaret för att det finns fungerade avfallshantering ligger på fastighetsägaren. Det finns dock ingen skyldighet att erbjuda utrymme för källsortering av papper, plast och glas.

Annons:

Emma Petersson

emma.grindebo@hotmail.com

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Läs in fler nyheter

Annons:

Annons: