Annons:

Sök

Annons:

KÖRDE LASTBIL MED SKYHÖG PROMILLE  – SLIPPER FÄNGELSE

Bilden är en genrebild. Foto: MostPhotos

KÖRDE LASTBIL MED SKYHÖG PROMILLE – SLIPPER FÄNGELSE

En man omhändertogs av polisen i centrala Vimmerby efter en över en mil lång och vinglig färd med lastbil. Efter färden, som bland annat gick på en gång- och cykelbana där fotgängare befann sig, blåste han skyhöga 2,65 promille. Trots det slipper mannen fängelse.

Annons:

Det var i början av april förra året som en kvinnlig bilist fick syn på en framförvarande lätt lastbil som hon upplevde körde vingligt på vägen och ner mot diket. Detta ska ha varit på Tunavägen, i riktning mot Vimmerby. I förhör har hon uppgett att hon tutade några gånger, men inget hände och därefter ringde hon polisen.

Kvinnan följde efter lastbilen i cirka två kilometer in mot Vimmerby. Under färden ska lastbilen ha kört vingligt och var både på väg ut i det andra körfältet, upp mot trottoaren och vid ett tillfälle nära att köra in i en stolpe. En dam som kom gående på trottoaren ska ha hajat till när lastbilen vinglade till bara en dryg meter från henne, har kvinnan berättat.

I centrala Vimmerby tog färden slut och mannen, som är i 60-årsåldern och hemmahörande i Vimmerby kommun, kunde omhändertas av polisen. Analys av blodprov visade att han vid tillfället hade en alkoholkoncentration i blodet på massiva 2,65 promille.

Har erkänt brott

I förhör har mannen, som förekommer i belastningsregistret under elva avsnitt, erkänt brott och inte ifrågasatt vittnets uppgifter. Han har berättat att han vid tidpunkten för händelsen var i ett aktivt alkoholmissbruk och att han den dagen hade druckit ungefär 37 centiliter sprit och några öl.

Han har uttryckt stor skam och ånger över att ha framfört fordonet onykter och berättar att han sedan den dagen inte har druckit en droppe alkohol. På eget initiativ inledde han alkoholavvänjande behandling med provtagning, samtal och medicinering, vilket pågår än i dag. Han har även pågående insatser i öppenvård och de bedömer att han har fortsatt behov av att delta där.

Slipper fängelse

Just mannens egna initiativ till ett bättre leverne och de framsteg han har gjort tog tingsrätten stor hänsyn till när man beslutade om påföljd.

Man anser det styrkt att mannen har gjort sig skyldig till grovt rattfylleri och att gärningen till sin art är sådan att starka skäl finns för ett fängelsestraff på ett par månader.

Samtidigt menar man att den hittills framgångsrikt genomförda och kommande behandlingen inte bör få äventyras av ett fängelsestraff, och hänvisar bland annat till en prejudicerande dom från Högsta domstolen.

”Mot den bakgrunden finns det särskilda skäl att i stället för fängelse bestämma påföljden till skyddstillsyn, under förutsättning att den förenas med samhällstjänst och föreskrifter enligt domslutet. Samhällstjänsten bör bestämmas till 60 timmar, motsvarande ett straffvärde om två månader”, skriver tingsrätten i sin dom.

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

LEDIGA JOBB

LEDIGA BOSTÄDER

VECKANS FRÅGA


Rösta Se resultat
Läs in fler nyheter

Annons:

Annons: