Annons:

Sök
Tog emot pengar från omfattande bedrägeri – Hultsfredsbo döms

Bilden är en genrebild. Foto: MostPhotos

Tog emot pengar från omfattande bedrägeri – Hultsfredsbo döms

En kvinna vilseleddes att betala närmare 100 000 kronor. Pengarna gick via en Hultsfredsbo konto vidare till två andra män. Nu döms mannen från Hultsfred för penningtvättsbrott.

Annons:

En okänd gärningsman vilseledde under en period om tio dagar i april 2022 en kvinna i 75-årsåldern att göra sex överföringar på sammanlagt 94 800 kronor. Kvinnan lurades att tro att detta var investeringar i en inkomstförsäkring.

Efter ett tag stod det dock klart för kvinnan, som är bosatt i Västsverige, att allt inte stod rätt till och hon gjorde en polisanmälan. Det visade sig ganska snart att det försäkringsupplägg som kvinnan fått beskrivet för sig inte fanns.

Till en Hultsfredsbos bankkonto 

De aktuella överföringarna gick alla till ett bankkonto tillhörande en man i 50-årsåldern från Hultsfred. Samma dag som respektive betalning kom in till hans konto förde han pengarna vidare till två olika män.

Tingsrätten slog fast att penningtvättsbrott har begåtts och att transaktionerna har gjorts för att dölja att pengarna kommer från brott. Men hade då mannen från Hultsfred haft uppsåt till brottet?

Mannen förnekar brott 

Själv har han i förhör förnekat brott. Han har gått med på att han i och för sig har tagit emot pengarna på sitt konto och överfört dem vidare, men menar att han saknade uppsåt till att pengarna härrörde från brott.

Enligt mannen ska han ha skickat vidare pengarna efter att ha fått frågan av en kvinna som han fått kontakt med via Internet. Hon ska ha sagt att hon hade sålt varor och undrade om han kunde ta emot pengarna så att hon visste att hon hade fått betalt. Att han sedan omgående swishat pengarna vidare till två okända nummer förklarade mannen med att han antog att kvinnan saknade swish själv.

Tingsrätten köpte dock inte mannens förklaring. Bland annat anser man att det handlar om anmärkningsvärt stora summor vid varje tillfälle och att detta tillsammans med att han hjälper en kvinna som han aldrig har träffat och bara chattat med i ett halvår borde väckt frågor hos honom.

Man finner det också märkligt att uppgifterna om transaktionerna som mannen fått är så vaga och att han inte har ifrågasatt varför pengarna skulle gå via honom för att bara timmar senare swishas vidare till andra män. Dessutom menar rätten att det framstår märkligt att de pengar som kom in till mannens kontot för ”sålda varor” märks som ”bitcoin” när han gör vidarebetalningarna.

Man fann därför mannen skyldig till penningtvättsbrott. Påföljden bestämdes till villkorlig dom och 40 dagsböter om 300 kronor, totalt 12 000 kronor.

Mannen ska också betala skadestånd till den målsägande kvinnan med 94 800 kronor, vilket var den summa hon hade begärt.

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

LEDIGA JOBB

LEDIGA BOSTÄDER

VECKANS FRÅGA


Rösta Se resultat
Läs in fler nyheter

Annons:

Annons: