Hon kan inte dölja sin glädje över att få dra igång en ny säsong på Virsrums Konsthall på söndag.
Med entusiasm berättar hon att säsongsöppningen inte bara rymmer en utan fyra olika utställningar som får breda ut sig över hela bottenvåningen – där premiären på Trä 2022 är det stora och får ta plats i stora salen.
Rubriken på utställningen är ”Skogstokig, en vanföreställning om skador”. En kittlande rubrik som döljer ett samarbete mellan Marie Carlsson, möbelsnickare, och Magdalena Marano, möbelkonservator, som fått i uppdrag att se vad man kan göra av skadat trä. Den delen som kanske har en blånad eller en kvist på fel ställe och därför inte passar in i normen av virkeshanteringens standardisering.
Inte helt oväntat möbler
Som de finsnickare de är och utbildade vid Carl Malmstens hantverksutbildning i Stockholm blev resultatet inte helt oväntat möbler.
– Det handlar ju egentligen bara om skönhetsfel, säger Carolina Jonsson, där hon tagit plats bland ett vackert bord i asp, som har ”fel” färg, solstolar i blåfuru och fem andra objekt de tagit fram till "Skogstokig".
Det finns förstås en hållbarhetstanke i det här, från konsthallens sida.
– Vi konsumenter har en bild av hur exempelvis ek ska se ut, men vi måste komma ihåg att trä är en levande produkt, vi kanske måste acceptera även de skadade bitarna och tycka om de också. Det kan vara det nya, i alla fall hoppas vi det.
Alltid lika aktuellt
Träåret är återkommande vart tredje år. När det gäller trä och hållbarhet, finns det inget stopp på det ämnet.
– Det är alltid lika aktuellt. Vi skulle kunna producera utställningar med det temat varje år, det finns hur mycket intressant som helst. Samtidigt är hållbarhet en av våra viktigaste frågor i dag, så det känns alltid viktigt för konsthallen att hänga på där.
Konsthallen har även valt att på nytt jobba med författaren Emma Adbåg och nu visa hennes bilderbarnbok Naturen.
– Nu lyfter vi vår relation till naturen till diskussion, där vi får betrakta vårt förhållningssätt till klimatet genom ett barns ögon. Det finns saker i hennes bok som blir tydliga även för vuxna, får oss att tänka kring naturen, se våra handlingar och reflektera kring dem, säger Carolina.
På friytan samsas Leif Gustavsson, vars fotografier förflyttar oss över landskapen, och Lina Anemyr, Hultsfred, som visar sina detaljrika teckningar.
– Hon ställde helt nyligen ut på Galleri Kopparslagaren, nu känns det otroligt roligt att hon kommer till oss. Det är alltid roligt med lokala inslag, säger Carolina Jonsson.