Joakim Svensson, platschef på Additivt Teknikcenter, kommer utbilda i gjuteriteknik. Här tillsammans med roboten, som precis som Joakim håller i en gjutdetalj.
Foto: Privat
När ansökningstiden gått ut hade 20 personer sökt den nya gjuteriutbildningen, som har 15 platser.
– Söktrycket brukar alltid vara ett frågetecken. Intresset betyder att många tror på gjuterinäringen och ser en framtid där, säger Joakim Svensson, som kommer utbilda i gjuteriteknik.
Det roliga med utbildningen tycker han var att Ljunghäll i Södra Vi initierade den och att hela branschen gick samman för att få igång den, mot bakgrund av den gemensamma nämnaren – svårighet med att hitta kompetent personal.
Stor bransch i regionen
Utbildningen, som Additivt Teknikcenter och Hultsfred Lärcenter genomför tillsammans, sträcker sig över ett halvår.
70 procent av utbildningen sker på arbetsplatserna. Gjuteriföretagen har redan garanterat platser till APL, arbetsplatsförlagt lärande, så allt är förberett till det bästa in i minsta detalj.
– Vecka 13 till 23 är det lärande ute på arbetsplatserna och alla gjuterierna tar emot studerande. Efter avslutad utbildning är chanserna stora att få ett sommarjobb eller anställning, säger Joakim Svensson, som tror på en fortsättning för utbildningen.
– Ja, jag tror den blir årligen återkommande med tanke på att det finns sex gjuterier i regionen: Ljunghäll i Södra Vi, Gjuteribolaget och STB i Vimmerby, IAC i Hultsfred och Ankarsrum samt Mönsterås Metall som tillsammans sysselsätter runt tusen personer. Så det är en stor bransch här och jag tror utbildningen fyller en viktig funktion för att de ska hitta kompetent personal i framtiden.