Annons:

Sök

Annons:

 • Därför flyttar Hultsfredsföretaget till större lokaler – då ska man vara igång

  Fasadglas flyttar in på Hultsfreds-Husområdet för att kunna satsa på ett helt nytt fasadkoncept i trä istället för aluminium. Sex nya maskiner ska på plats, så här långt har en ytbehandlingsline installerats. "Vi kommer vara på plats med produktionen inom en månad", säger vd Johan Kling. Foto: Lotta Madestam

 • Därför flyttar Hultsfredsföretaget till större lokaler – då ska man vara igång

  Av försäljningen i år är närmare 80 procent på Fasadglas nya byggsystem i limträ av gran, rakt igenom en svensk produkt som Ove Söderling, logistikchef och fastighetsansvarig, visar. Foto: Lotta Madestam

 • Därför flyttar Hultsfredsföretaget till större lokaler – då ska man vara igång

  Visionsbild över Electrolux huvudkontor på Kungsholmen i Stockholm, som blir ett av Fasadglas första projekt i nya fabriken. Illustration: Archus

 • Därför flyttar Hultsfredsföretaget till större lokaler – då ska man vara igång

  Satsningen hade inte varit möjlig att genomföra i den nuvarande lokalen på Nytorpsvägen. Nu får man tillgång till 12 000 kvadratmeter produktionsyta. Sex gånger så stort som idag. Foto: Lotta Madestam

 • Därför flyttar Hultsfredsföretaget till större lokaler – då ska man vara igång

  Idel lokala företag är anlitade under renoveringen, bland annat Sipu Rör AB från Silverdalen som utför allt VVS-arbete. "Det här är vårt största jobb hittills, vi har varit här sedan i april", säger ägaren Fredrik Persson. Foto: Lotta Madestam

Därför flyttar Hultsfredsföretaget till större lokaler – då ska man vara igång

Fasadglas AB lanserar ett helt nytt fasadkoncept och går från aluminium till trä. Det är anledningen till att man flyttar till sex gånger så stora lokaler på Hultsfreds-Husområdet.
– Vi kommer vara på plats med produktionen inom en månad, säger vd Johan Kling.

Annons:

Fasadglas förvärvade fastigheten den 1 mars. Sedan dess har lokalen renoverats för ändamålet och allt som behövs för produktionen installeras av lokala firmor som IG-Elektriska, Järnforsens Plåtslageri och Sipu Rör.

– Det här är vårt största jobb hittills, vi har varit här till och från sedan i april för att utföra allt VVS-arbete, säger Fredrik Persson ägare av Sipu Rör i Silverdalen.

Börjar en helt ny era

Här har tidigare Hultsfreds-Hus, Finndomo och senast Hjältevadshus huserat innan Fasadglas nu flyttar in och påbörjar en helt ny era kan man säga, med ett helt nytt fasadkoncept.

– Vi har byggt jättemycket fasader. Glas är en produkt vi kan och vi har tidigare jobbat mycket med aluminium, som ofta levereras från stora tillverkare utanför Europa. Anledningen till att vi flyttar hit är att vi lanserar en helt ny produkt – prefabricerade fasader i trä under namnet Bark Timber Facade System, säger Johan Kling. 

– Vi gör det av en anledning, minska CO-utsläppen. Alla måste hjälpa till att spara koldioxid, det gör vi dels på grund av själva materialet, men även genom kortväga råvaror, kortare transportsträckor, minskat spill och minskad hantering av materialet i övrigt.

Nytt byggsystem i trä

Fasadglas gör offentliga miljöer som hotell, kontor och sjukhus. Johan Kling plockar fram och visar några exempel som får inleda satsningen i de nya lokalerna.

– Glas blir kvar som ett material vi kommer använda, även aluminium om det efterfrågas av kunden. Vi har fortfarande maskinerna för det, de flyttas med till den här nya lokalen. 

– Men, tillägger han, av försäljningen i år är närmare 80 procent på vårt nya byggsystem i limträ av gran, rakt igenom en svensk produkt. Vi har gjort flera projekt i trä redan, bland annat ett i Uppsala. Då var trä udda, nu har pendeln svängt över.

Hade inte varit möjligt

Satsningen hade inte varit möjlig att genomföra i den nuvarande lokalen på Nytorpsvägen, utan den görs på Hultsfreds-Husområdet på Norra Oskarsgatan. 

Fastigheten är på 44 000 kvadratmeter, varav byggnaderna utgör 21 000 fördelat på tre kallförråd under tak och 12 000 kvadratmeter produktionsyta. Jämfört med dagens 2 000 kvadrat.

Idag är fortfarande största delen tom, i väntan på att sammanlagt sex nya maskiner ska komma på plats och installeras, utöver de gamla som flyttas hit. 

– Så här långt har vi installerat en ytbehandlingsline, där en limträbalk stoppas in i ena änden och kommer ut färdigmålad och torr i andra. Den klarar fyra meter i minuten, berättar Johan Kling. Bara den målningsmaskinen hade tagit i stort sett hela vår gamla lokal.

Hålls tidsplanen som det ser ut nu?

– Ja, i stort sett. Vi har lite förseningar på en del maskiner på grund av komponentbristen som råder. Men det rör sig inte om längre förseningar, utan vi räknar med att vara på plats om en månad. De närmaste veckorna kommer det hända väldigt mycket i lokalerna.

50-talet nya arbetstillfällen

Satsningen förväntas generera ett 50-tal nya jobb löpande under 2023. 

– Prognosen ligger fast, vi kommer börja plocka in nya medarbetare i form av fasadbyggare direkt på nya året. Kanske börja lite smått redan i år, säger Johan Kling. 

Vad tror du om förutsättningarna att hitta så mycket kompetent personal?

– Det är svårt att säga, men vi har väldigt många spontanansökningar. Eftersom majoriteten ligger på trä, så är det attraktivt om vi hittar de som har materialkännedom och jobbat med trä tidigare.

Hur stor investering det handlar om väljer företaget att inte gå ut med, men det handlar om otaliga miljoner.

– Jag kan säga att Fasadglas etablerades 1913 och det här är den i särklass största investering som någonsin gjorts inom företaget, säger Johan Kling.

Annons:

Lotta Madestam

lotta.madestam@dagenshultsfred.se

073 848 65 05

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

LEDIGA JOBB

LEDIGA BOSTÄDER

VECKANS FRÅGA


Rösta Se resultat
Läs in fler nyheter

Annons:

Annons: