Annons:

Sök

Annons:

KLART: Så många anställda får lämna Plannja

Plannja la ett stort varsel i november och nu står det klart att 30 medarbetare får lämna företaget. I stort sett alla är stationerade på fabriken i Järnforsen. Foto: Ossian Mathiasson

KLART: Så många anställda får lämna Plannja

Förhandlingarna har pågått i flera veckors tid. Nu står det klart att 30 medarbetare får lämna Plannja – och i stort sett alla har anställning i Järnforsen. 
– Vi har under dagen meddelat alla berörda, säger Plannjas vd Lars Juntti. 

Annons:

Plannja är ett av Hultsfreds kommuns största företag och la i början av november ett stort varsel om uppsägning av totalt 45 anställda. 

Plannjas ledning har i flera veckors tid förhandlat med fackföreningarna IF Metall och Unionen. Nu har parterna kommit fram till en lösning. 

– Vi skakade hand och kom överens med tjänstemanna- och kollektivfacken i fredags och meddelade alla berörda under dagen, säger Lars Juntti. 

Så många får lämna Plannja

Totalt 30 medarbetare får lämna företaget. Det handlar om elva tjänstemän och 19 kollektivanställda som lämnar Plannja. 

– Alla berörs inte av varslet. Vi har till exempel några äldre medarbetare som har blivit erbjudna pensionslösningar som de har tackat ja till. De blir inte uppsagda utan det är en överenskommelse på individuell basis. Vi har en medarbetare på tjänstemannasidan som själv har sagt upp sig under den här processen. Av de 30 medarbetarna jobbar 28 i Järnforsen. De två övriga medarbetarna är på säljsidan och bor på andra ställen i Sverige, säger Lars Juntti.

Hur har förhandlingarna varit med fackförbunden IF Metall och Unionen?

– Vi har haft bra – och naturligtvis hårda – diskussioner men jag tycker att båda sidor har respekterat varandra. Det är ingen som tycker att sådana här grejer är roliga, men vi har kommit till en lösning efter några veckors förhandlingar. Jag tycker att det har gått jättebra. De har kört sin linje och det respekterar jag till 100 procent. 

Vad säger du om utfallet med att 30 personer får sluta?

– Ofta när man lägger ett varsel så blir siffran sällan identisk med utfallet utan det är något som man förhandlar om för att sedan landa i något gemensamt. 

"Ingen som kan lova något"

Det finns stor spridning vad gäller uppsägningstiden. Anställda med kortast uppsägningstid går ut genom dörren i början av mars och anställda med längre uppsägningstid slutar senare under 2023. 

Känner du att det kan bli ytterligare varsel?

– Det finns ingen som kan lova någonting. Vi hoppas självklart att vi har träffat rätt och hittat en bra nivå men det är ingen som vet var konjunkturerna tar vägen.

Hur ser du på framtidsutsikterna för företaget?

– Jag tror att de är lysande. Vi har bra folk och även om det är tråkigt så har vi fått investeringsmedel och har investeringar som pågår. Det är upp till oss att visa att förverkliga att det blir bra, då finns det alla möjligheter att växa. Vi ser positivt på framtiden. Vi har haft sol ett par år och just nu regnar det, men det kommer bli bättre. 

Annons:

Ossian Mathiasson

ossian.mathiasson@dagenshultsfred.se

0703787116

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

LEDIGA JOBB

LEDIGA BOSTÄDER

VECKANS FRÅGA


Rösta Se resultat
Läs in fler nyheter

Annons:

Annons: