Annons:

Sök

Annons:

HÄR KAN 18 VERK PÅ 300 METERS HÖJD BLI VERKLIGHET

Här visar företaget BayWa r.e. Nordic exempel på placering av vindkraftverk i projektområdet Ryningsnäs. Foto: BayWa r.e. Nordic

HÄR KAN 18 VERK PÅ 300 METERS HÖJD BLI VERKLIGHET

BayWa r.e. Nordic AB planerar att bygga en park med 18 vindkraftverk på upp till 300 meter höga i Ryningsnäs i södra delen av Hultsfreds kommun. 
– Det gäller att vara förberedd och ta ifrån tårna med totalhöjden, säger Maria Röske, vd på BayWa r.e. Nordic AB.

Annons:

Dagens Hultsfred rapporterade hösten 2021 om BayWa r.e. Nordic AB:s intresse för vindkraftsetablering i ett område cirka tre kilometer öster om Ryningsnäs i södra delen av Hultsfreds kommun. 

Företaget skickade mellan jul och nyår in samrådshandlingar till länsstyrelsen. Anläggningen går under namnet ”Vindkraftspark Ryningsnäs” och omfattar maximalt 18 verk med en maximal totalhöjd på 300 meter på en 1 370 hektar stor yta. 

Företagets vd Maria Röske ser många fördelar med en vindkraftspark på den här platsen som gränsar till Oskarshamns och Högsby kommun. 

– Det är ett område som är utpekat i översiktsplanen plus att vi bedömer vinden som god och att det inte finns utpekade skyddsvärden. Vi bedömer det som stor chans att man kan samexistera med värdena som man hittar vid inventeringarna, säger Maria Röske. 

Det är ett stort sammanhängande område som företaget har fastnat för i drömmen om att etablera en vindkraftspark. Linköpings stift är markägare och BayWa r.e. Nordic AB driver projektet framåt. 

– Det får plats ganska många stora verk, 18 stycken, och vi kommer söka tillstånd för en totalhöjd på 300 meter. Vi tar höjd för teknikutvecklingen då tillståndsprocessen tar tid. Det gäller att vara förberedd och ta ifrån tårna med totalhöjden så man inte står där efter en lång tillståndsprocess och har verk som inte längre finns kvar på marknaden, säger Röske. 

Där ska det placeras

Tanken är att parken ska placeras sydost om Mörlunda, det vill säga på fastigheten Hultsfred Ryningsnäs 1:41 där Slitevind AB har två mindre verk sedan 2008. 

– Vi har inlett diskussioner med ägaren (Slitevind AB) till de två befintliga verken. Om de blir kvar kommer produktionen minska. Ett alternativ är att vi kompenserar ägaren för produktionsbortfallet och ett annat alternativ är att vi köper och monterar ner verken. Det kommer bli bättre ekonomi med att sätta upp nya verk. Så lång tid som det tar innan man har alla tillstånd på plats så har verken sannolikt uppnått sin ekonomiska livslängd och då kan det vara läge att ta ner dem, säger Röske. 

Det är alltjämt väldigt tidigt i processen, men Maria Röske har tidsplanen klar för sig. 

– Vi kommer nu ha samrådsmöte med länsstyrelsen och kommunen för att få deras input med hur de tycker att vi ska gå vidare. Vi kommer prata med dem om vilka inventeringar som redan har gjorts, vad vi ska göra framöver, vad vi ska komplettera med och vad de tycker är viktigt att ta hänsyn till på den här platsen. Vi kan vindkraft, men vi vill ha mer information om de platsspecifika detaljerna, säger hon. 

Nästa steg är att gå vidare och ha samråd med allmänheten. 

– Det hoppas vi kunna ha tidigt under våren 2023. Vi bjuder in allmänheten för att presentera våra planer och höra vad de tycker är viktigt att vi tänker på och hur de använder området. 

Hon har i skrivande stund ingen aning om när vindkraftsparken kan vara klar och stå på plats. 

– Om man börjar med det som vi råder över så är det när vi lämnar in tillståndsansökan. Vi har tänkt göra det om ett år, vintern 2023. Sedan kan det ta allt mellan två och tio år tills man får tillstånd till att börja bygga vindkraftparken. När man har fått tillstånd så behöver man säkert två år innan man kan sätta spaden i marken. Det har att göra med att man måste ordna med finansiering och upphandla verk och underentreprenörer. Hur snabbt det går beror på tillståndsmyndigheterna och hur mycket de har att göra och hur snabbt de kan handlägga ärendet. 

Stoppat två projekt

Hultsfreds kommun har sedan tidigare stoppat två vindkraftsprojekt och frågan om Njordr AB:s tilltänkta projekt kommer upp i kommunstyrelsen och kommunfullmäktige i början av det nya året. 

Följer ni den debatt som finns kring vindkraftsprojekt i Hultsfreds kommun?

– Det följer vi självklart. Vi hänger med lokalt för att se vad som händer och vad som sägs. Det är tyvärr ofta så att folk är positiva till förnybar energi och vindkraft på en övergripande nivå, men när det kommer nära finns inte samma acceptans. Det är viktigt att man finns på plats, kan svara på folks frågor och bemöta oron genom att lyssna och sedan komma med konkret information. Det förekommer ganska mycket missuppfattningar om vindkraft och effekter av vindkraftverk vad gäller människors hälsa och på miljöer och djur och natur. 

Hon berättar att många är kritiska till en början för att sedan förstå hur viktigt det är med vindkraft. 

– Vad vi har märkt på senare tid är ökad förståelse. Vill man att elkostnaderna ska sänkas måste vi tillföra billig energi inne i systemet och då måste det ske snabbt. Vindkraft är något som kan byggas ut snabbt och till en låg kostnad. Jag hoppas på sakliga och bra diskussioner med närboende framöver. 

Annons:

Ossian Mathiasson

ossian.mathiasson@dagenshultsfred.se

0703787116

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

LEDIGA JOBB

LEDIGA BOSTÄDER

VECKANS FRÅGA


Rösta Se resultat
Läs in fler nyheter

Annons:

Annons: