Annons:

Sök

Annons:

  • Smarta idén tog dem ända till SM –

    Albin Ingemarsson, Adam Waxegård och Gestur Wuopio, som driver Purely Green UF, har tagit sig till SM med sin smarta produkt, en redskapshållare för skottkärror. Foto: Lotta Madestam

  • Smarta idén tog dem ända till SM –

    Allt startade egentligen som ett gymnasiearbete där klasskamraterna sökte efter ett problem man ville lösa. Med tiden såg man möjligheten att istället utveckla det till ett UF-företag. Foto: Lotta Madestam

  • Smarta idén tog dem ända till SM –

    På väggen hänger checken som en påminnelse om att Purely Green UF utsågs till vinnare i kategorin Årets Innovation på UF-mässan i Kalmar. Segern betyder att Albin Ingemarsson, Adam Waxegård och Gestur Wuopio kvalificerat sig för SM. Foto: Lotta Madestam

Smarta idén tog dem ända till SM – "Kul att visa att vi kan"

Adam Waxegård, Albin Ingemarsson och Gestur Wuopio är killarna bakom Purely Green UF. Deras innovativa redskapshållare för skottkärror har tagit dem ända till SM.

Annons:

Det har gått ett par veckor sedan UF-mässan i Kalmar där Purely Green UF utsågs till vinnare i kategorin Årets Innovation. 

Albin Ingemarsson, Adam Waxegård och Gestur Wuopio är tillbaka i vardagen på Additivt Teknikcenter på Hultsfreds gymnasium. Men på väggen i Industriprogrammets lokaler hänger en stor check som påminner om både vinsten och ett stundande SM, som avgörs i Stockholm den 24 maj.

– Det kändes jättekul att vinna. Det var oväntat. Varje steg vi tagit har egentligen varit oväntat, för vi startade UF-företaget utan några stora förväntningar, utan det var mest en kul grej, säger Adam Waxegård.

Från idé till färdig produkt

Allt startade egentligen som ett gymnasiearbete där klasskamraterna sökte efter ett problem man ville lösa. Med tiden såg man möjligheten att istället utveckla det till ett UF-företag.

– Vi har designat en redskapshållare som underlättar transporten av redskap på en skottkärra, säger Gestur Wuopio. Vi tillverkar den själva, så vi står bakom allt från idé till färdig produkt.

– Idén fick vi snabbt, tillägger Adam Waxegård. Men så har vi gjort många små justeringar, så det tog nog en och en halv månad att få till en produkt vi var nöjda med. Därefter har vi gjort ständiga förbättringar.

– Folk brukar säga att de tänkt ”så smart” när de ser redskapshållaren, men att de aldrig tänkt på den lösningen, säger Albin Ingemarsson.

Enda industrieleverna med UF-företag

Idén var så bra att Purely Green UF också var en av tre nominerade till priset Årets UF-företag på den lokala Företagargalan. Sedan slog det förstås högt att vinna kategorin Årets Innovation på UF-mässan i Kalmar.

– Det var kul att se att industrigrabbar kan vinna också. Vi är de första industrieleverna på Hultsfreds gymnasium som startat UF-företag och enda industrieleverna i Kalmar län. Det var kul att visa att vi kan, säger Adam Waxegård.

Vad tror ni om förutsättningarna att gå hela vägen och vinna SM?

– Årets innovation var det vi varit mest säkra på, så vi tror att vi har rätt goda chanser. Men vi vet ju inte alls hur konkurrensen ser ut. Vi får se helt enkelt.

Finns det någon tanke på att starta ett riktigt företag och sälja produkten?

– Vi har inte sålt så bra, fast det har ju inte varit säsong för vår produkt. Som det ser ut nu kommer vi inte driva det vidare, men saker kan ändras om vi vinner, säger de unga företagarna.

Annons:

Lotta Madestam

lotta.madestam@dagenshultsfred.se

073 848 65 05

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

LEDIGA JOBB

LEDIGA BOSTÄDER

VECKANS FRÅGA


Rösta Se resultat
Läs in fler nyheter

Annons:

Annons: