Annons:

Sök

Annons:

Åbro blir självförsörjande på solenergi – förskolebarn inviger solcellsparken

Nu är Åbro Bryggeri självförsörjande på solenergi. Foto: Pressbild

Åbro blir självförsörjande på solenergi – förskolebarn inviger solcellsparken

Under förra året påbörjade Åbro Bryggeri byggnationen av Sveriges största industrianslutna solcellspark. Nu är den uppe i full drift och därmed är man Sveriges första bryggeri som är självförsörjande på solenergi.

Annons:

Åbro Bryggeri blev helt fossilfria redan 2015 och under 2018 monterades solcellspaneler på verksamhetens tak. Det har producerat mer än en halv miljon kilowattimmar per år. 

– På Åbro Bryggeri är vi oerhört måna om naturen och platsen vi finns på. Detta då vi är beroende av rena råvaror i form av vatten, malt och humle. Som familjeägt företag har man även ett långsiktigt ägande och ansvar vilket innebär att hållbarhet alltid varit en grundregel för oss när det kommer till verksamhetens överlevnad, säger Henrik Dunge, vd på Åbro Bryggeri i ett pressmeddelande.

Helt självförsörjande

Nu tas nästa steg i hållbarhetsarbetet och Åbro Bryggeri blir det första bryggeriet i landet som är självförsörjande på solenergi. Under våren har man byggt om åkern utanför bryggeriet till en solcellspark. Parken innebär att Åbro nu kommer kunna producera stora mängder energi på ett säkert sätt. Med en panelyta på omkring nio hektar täcker anläggningen en fjärdedel av bryggeriets totala yta och är dubbelt så stor som bryggeriet i sig. 

Årsvolymen av solcellsparken kommer att generera mer el än vad bryggeriet och ciderfabriken förbrukar tillsammans. Det innebär att hela anläggningen numera bedrivs enbart på solenergi.

– Solcellsparken är en otroligt positiv satsning för vår miljöprofil och vårt hållbarhetsarbete framöver. Solenergi är ett av de miljövänligaste sätten att framställa el på med en minimal inverkan på miljö och natur. Det är ett arbete som följer den målbild och strategi som vi har när vi tittar långsiktigt på vart Åbro Bryggeri vill gå, säger Johannes Gutman, Teknisk Chef på Åbro Bryggeri.

Förskolebarn inviger

Åbro är, jämfört med andra bryggerier i Europa, en av de producenter som har lägst energi- och vattenåtgång per producerad liter öl. Nästa satsning är att möjliggöra gröna transporter.

– Vi är så glada att solcellsparken äntligen är i drift men självklart tänker vi alltid på vad nästa steg ska bli. Vår plan är att se över alla transporter för att göra dem helt fossilfria. Det är ett arbete som vi kommer att kunna genomföra genom att producera vätgas av överskottselen från solcellsparken som då kan driva våra lastbilar, säger vd:n Henrik Dunge.

Solcellsparken kommer invigas den 14 juni av förskolan Lunden i Vimmerby.

Annons:

Simon Henriksson

simon.henriksson@dagenshultsfred.se

076 815 45 71

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

LEDIGA JOBB

LEDIGA BOSTÄDER

VECKANS FRÅGA


Rösta Se resultat
Läs in fler nyheter

Annons:

Annons: