Annons:

Sök

Annons:

Här är huset som ska byggas i nya fabriken – rekryteringen inleds direkt

"Vid fabriken i Hultsfred kommer vi inleda med att tillverka delar till det här huset som ska byggas i Malmö", säger Fredrik Fagerberg på ETC Bygg. Foto: Privat/Pressbild

Här är huset som ska byggas i nya fabriken – rekryteringen inleds direkt

ETC Bygg inleder inom kort rekryteringen av personal till den nya husfabriken som etableras i Hultsfred. Redan till veckan ska företagets Fredrik Fagerberg träffa Arbetsförmedlingen.
– Vi har hösten på oss att försöka rekrytera och få igång produktionslinan för montage, säger han.

Annons:

På fredagen släppte ETC Bygg den för Hultsfred så glädjande nyheten, att en husfabrik ska etableras på gamla Hultsfreds Hus-området. Där ska företaget tillverka komponenter till de lägenhetshus och villor som ska byggs runt om i Sverige.

Förutom hyreslägenheterna som ska byggas på Herrstorpet i Hultsfred har företaget ett tiotal projekt igång, bland annat i Malmö, Kumla, Skellefteå och i Uppsala projekteras och planeras för två kvarter.

När räknar ni med att vara igång med satsningen?

– Vi kommer att börja leverera till vår egen husproduktion i Malmö under våren, så vi har hösten på oss att försöka rekrytera och få igång produktionslinan för montage, säger Fredrik Fagerberg.

Söker nyckelpersoner

Nu handlar mycket om att hitta nyckelpersoner som vill vara en del av den här etableringen. Redan i nästa vecka ska han ha ett första möte med Arbetsförmedlingen.

– Initialt handlar det främst om arbets- och produktionsledare och kanske även en fabrikschef. Sedan fyller vi på och förhoppningsvis skalar upp. Speciellt när marknaden kommer igång igen hoppas vi kunna sälja produkter även till andra aktörer, så det inte bara blir för eget syfte, säger Fredrik Fagerberg.

– Så beroende på vilken beläggning vi har kommer själva produktionssnickarna variera i fabriken. Ingen blir gladare än jag om vi kan skala upp det till att ha en ständigt stark bas där, men sannolikt kommer det gå upp och ner initialt.

Du sa tidigare att du räknat skåpen till 47 och siktade på att fylla upp dem?

– Det var lite skämtsamt sagt. De frågade mig på kommunen hur många vi kommer bli och då sa jag inte fler än 47 för då kommer vi behöva bygga om personalutrymmet. Det kommer ta ganska lång tid innan vi är så många, men det är målet.

Hoppas fler företag flyttar in 

ETC Bygg har option på 6 700 kvadratmeter, varav man hyr 1 600 kvadratmeter initialt.

– Vi hoppas fylla alla de där utrymmena, framför allt genom att hitta andra entreprenörer som är intresserade av att utvecklas tillsammans med oss. Dels finns det ett antal intressanta aktörer i näringslivet där idag, bland annat Fasadglas i grannbyggnaden. Men så jobbar vi en del med brandskydd av trä, så jag söker också entreprenörer som har erfarenheter och är intresserade av att utveckla en del produkter som vi inte själva hinner med riktigt. Då finns det alla möjligheter att erbjuda närliggande lokaler, så det är förhoppningen att det kan bli flera företag som flyttar in.

Varför gör ni satsningen i just Hultsfred?

– Många frågar ”varför Hultsfred?”, jag brukar säga ”Varför inte Hultsfred?”, säger Fredrik Fagerberg och skrattar.

– Jag skulle säga bemötandet och den positiva andan. Vi pratade med Hultsfreds kommun första gången för ett och ett halvt år sedan, vi känner oss väldigt välkomna och det känns som en aktiv och lösningsorienterad kommun. Men också möjligheterna som finns spelar in, det bra läget i landet och självklart också prisläget när det gäller lokaler. Sedan är det extra roligt att det här varit en av Europas största husfabriker en gång i tiden.

Ser du några utmaningar i att satsa i Hultsfred, exempelvis kompetensbrist?

– Jag vet att det finns väldigt mycket duktigt folk som bor i närområdet, men som pendlar långa avstånd. Det gör man för att man vill bo kvar, kan vi erbjuda något och vara en attraktiv arbetsgivare hoppas vi kunna hitta en fin väg framåt.

Hur stor investering rör det här sig om?

– För oss är det en investering i maskiner på säkert tio miljoner kronor initialt. I den sorgliga utveckling som varit är det en fördel i att när andra företag har det svårt och går i konkurs finns det ganska mycket att köpa på marknaden, säger Fredrik Fagerberg.

Förutom själva produktionen har ETC en ambition att göra en solpark av själva industribyggnaden.

– Där kommer vi också stoppa in mycket batterier som kommer vara en stabiliserande kraftkälla för Hultsfreds energinät. Mycket energi kan vi också dela med oss av, förutom att vår ambition är att bygga alla våra hus med solenergi.

Annons:

Lotta Madestam

lotta.madestam@dagenshultsfred.se

073 848 65 05

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

LEDIGA JOBB

LEDIGA BOSTÄDER

VECKANS FRÅGA


Rösta Se resultat
Läs in fler nyheter

Annons:

Annons: