Annons:

Sök

Annons:

  • Så går arbetet med företagets mångmiljonsatsning – ny fabrik fördubblar kapaciteten

    Projektledaren Stefan Fredriksson och Ikea Industrys vd Klas Franzén visar upp företagets nya fabriksbyggnad. Arbetet pågår för fullt och tanken är att produktionen ska dra igång i augusti nästa år. Foto: Ossian Mathiasson

  • Så går arbetet med företagets mångmiljonsatsning – ny fabrik fördubblar kapaciteten

    Ikea Industry lägger 700 miljoner kronor på en 23 000 kvadratmeter stor fabrik som kommer fördubbla kapaciteten. Foto: Ossian Mathiasson

  • Så går arbetet med företagets mångmiljonsatsning – ny fabrik fördubblar kapaciteten

    Företagets laddhus för de ny eldrivna truckarna är precis färdigt för att tas i drift kommande veckor. Foto: Ossian Mathiasson

  • Så går arbetet med företagets mångmiljonsatsning – ny fabrik fördubblar kapaciteten

    Företaget har införskaffat två fem tons truckar (bilden) och en tio tons truck. Foto: Ossian Mathiasson

  • Så går arbetet med företagets mångmiljonsatsning – ny fabrik fördubblar kapaciteten

    Klar Franzén visar företagets tidigare investering i ett sorteringstorn för återvunnet trämaterial för att succesivt öka användningen av återvunnet material. Foto: Ossian Mathiasson

Så går arbetet med företagets mångmiljonsatsning – ny fabrik fördubblar kapaciteten

Ikea Industrys mångmiljonsatsning på en ny fabrik fortskrider enligt plan. När produktionen drar igång i augusti 2024 är ambitionen att kapaciteten ska öka ytterligare. 
– Vi ökar kapaciteten från dagens tre miljoner Pax-garderober till sex miljoner, i princip en fördubbling, i den nya fabriken, säger Ikea Industrys vd Klas Franzén. 

Annons:

Ikea Industry tillverkar spånskivor som är anpassade till vad det ska bli för möbel och tillverkar dessutom Pax-garderober och Komplement-hyllplan som är inredning till Pax-garderoben.

Hultsfredsföretaget släppte våren 2022 nyheten om sin mångmiljonsatsning på 700 miljoner kronor i Hultsfred. Arbetet med att bygga den nya fabriken på 23 000 kvadratmeter drog igång i april i år. 

– Det har gått fantastiskt bra och vi har följt vår projektplan vad gäller kostnader, tid och utveckling av arbetet, säger Ikea Industrys vd Klas Franzén.

Kapaciteten fördubblas

Företaget satsar på nästa generation av garderober i den nya fabriken och tänker på tillgängligheten för sina kunder. 

– Tanken är att Pax-garderoben som vi gör ska bli enklare att montera, men också möjlig att montera ner på ett helt annat sätt om man flyttar eller vill byta plats på garderoben från det ena rummet till det andra. Det möjliggör att man får en längre livslängd på garderoben och den kommer naturligtvis bli enklare att montera första gången, säger Klas Franzén. 

Han berättar att Ikea Industry ökar kapaciteten från dagens tre miljoner Pax-garderober till sex miljoner i den nya fabriken. 

– Det är därför vi vågar och vill investera i en ny fabrik. Garderoben som kunden ser kommer se likadan ut och ha samma kvalité och skillnaden är att vi har gjort lösningar för att det ska bli enklare för kunden att montera garderoben och möjlighet att montera isär. 

Då drar produktionen igång

Företagets målsättning har tidigare varit att tillverka fyra miljoner garderober per år i Hultsfred.  

– Vi har under resans gång tittat in olika automationslösningar och sett att vi kan få en bättre lösning om vi stretchar investeringen lite grann. Vi har tagit steget från fyra till sex miljoner genom att vi har ökat investeringen för att hitta bättre lösningar. Det är tack vare vår personal som jobbat i fabriken i 15-16 år, sett utmaningarna och tagit med det till våra maskinleverantörer och tillsammans har man hittat bästa möjliga lösning på utmaningarna vi har haft.

Det är alltjämt en investering som uppgår till 700 miljoner kronor. 

Kommer projektet kosta ännu mer pengar?

– Projektet var från början på 700 miljoner kronor och det är där vi kommer landa som det ser ut nu. 

Har ni fått prioritera bort saker i den här satsningen?

– Jag skulle säga att vi har gjort smartare lösningar. 

Klas Franzén berättar att byggnaden är så gott som tät och det som just nu saknas är dörrar och fönster.

– 60–70 procent är färdiggjutet av golvet och företag håller på och gjuter de sista 4–5 000 kvadratmeterna. 

Hur ser tidsplanen ut för den nya fabriken?

– Byggnaden ska vara redo för att ta emot maskiner i februari eller mars och samtidigt fortgår byggnationsarbetet med kabeldragningar och el. Vi ska få igång maskinerna under våren och produktionen ska dra igång i augusti. Vi ska börja med utleveranser och skicka produkter till våra kunder i oktober. 

Satsar på truckar som går på el

Det är inte den enda investeringen Ikea Industry har gjort. Klas Franzén visade under tisdagens pressträff upp företagets laddhus som precis är färdigt för att tas i drift kommande veckor. 

– Våra truckar på boards, där vi tillverkar spånskivor i en helautomatiserad produktionsanläggning, var först drivna med diesel och nu HBO. Nu tar vi nästa steg för att hitta lösningar vad gäller miljömässig elektrifiering. Vi satsar på eltruckar med litiumbatterier och laddhuset ligger separat av säkerhetsskäl.

Företaget har införskaffat två fem tons truckar och en tio tons truck.

– Vi ligger i framkant nu när vi har haft möjlighet att köpa de här truckarna som går helt på el. Vi kommer under de kommande åren byta ut alla våra truckar för att alla ska vara eldrivna.

Företaget har dessutom byggt ett lager på 5 000 kvadratmeter för boardsfabriken. 

– Vi invigde lagret vid jul förra året. Lagret är till för att vi ska ha ett så bra flöde som möjligt av våra produkter och lagra det här i Hultsfred istället för att jobba med externlager som vi har behövt göra vid olika tillfällen och samtidigt dra ner på transporterna. 

Återvunnet trämaterial ska användas mer

En annan investering på Hultsfredsföretaget är sorteringstornet för återvunnet trämaterial. Målsättningen är att succesivt öka användningen av återvunnet trämaterial.

– Vi har investerat i recycle wood, ett RCW-torn, och allt återvunnet trämaterial kör vi genom tornet för att sortera bort det vi inte vill ha. Det kan vara sten, plast, metall och för stora träbitar. Tornet är till för att vi ska sortera ut materialet vi vill ha och kunna använda det direkt in i processen. 

Förra året användes åtta procent återvunnet trämaterial av allt trämaterial Ikea Industry använder i en spånskiva. 

– I år är målsättningen att använda 15 procent och när vi går ur det här finansåret, det vill säga i augusti 2024, är ambitionen att vi ska vara uppe på 50 procent. Vi jobbar hårt med leverantörsledet för att hitta leverantörer som kan förse oss med återvunnet trämaterial som vi sedan kan göra spånskiva av med rätt kvalité.

Ikeas mål är att minst 80 procent ska vara av återvunnet trämaterial 2030. 

– Det handlar om att vi måste spara på våra resurser. Vi ska absolut försöka nå 80 procent, men vi har också som målsättning att kunna nå 100 procent och när det blir vågar jag inte säga. 

Fokus på full produktion i fabrikerna

Ikea Industry har i dagsläget 330 anställda i Hultsfred. Hur många anställda det blir när den nya fabriken står klar nästa år är alltjämt oklart. 

– Målbilden är att vi ska ha full produktion i båda möbelfabrikerna. Vi ska producera andra möbler i existerande möbelfabrik. Vi ska få igång den här fabriken så fort som möjligt och jobba med att se vilken tillverkning vi ska flytta in i dagens fabrik för att kunna utöka produktionen. 

– Som läget är just nu så kan vi inte säga hur många anställda vi kommer vara framåt. Vi kommer göra allt vi kan för att få igång den här fabriken så bra som möjligt och har en kapacitet att växa med nuvarande maskinpark och antalet anställda vi har i dag. 

Volymerna kommer avgöra hur många medarbetare det blir på Ikea Industry framöver. 

– Vi tillverkar och säljer tre miljoner garderober i dag och frågan är när vi växlar upp till sex miljoner. Jag hoppas att jag har ett tydligt besked om ett år när vi har dragit igång fabriken. 

När företaget ska kunna producera sex miljoner garderober har Franzén svårt att svara på. 

– Att dra igång en ny fabrik ska vi ha respekt för. Vi har utvecklat nuvarande fabrik under 17 års tid och det har tagit oss upp till en bra nivå. Innan vi når sommaren 2025 ska den nya fabriken vara uppe i full takt för sex miljoner och sedan gäller det att det finns en kund för alla sex miljoner. 

Annons:

Ossian Mathiasson

ossian.mathiasson@dagenshultsfred.se

0703787116

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

LEDIGA JOBB

LEDIGA BOSTÄDER

VECKANS FRÅGA


Rösta Se resultat
Läs in fler nyheter

Annons:

Annons: