Annons:

Sök

Annons:

STOR VINST FÖR ÅBRO – SÅ MÅNGA FLER ANSTÄLLDA HAR MAN

Henrik Dunge är vd för Åbro Bryggeri, som kan summera ett starkt 2023. Foto: Ossian Mathiasson

STOR VINST FÖR ÅBRO – SÅ MÅNGA FLER ANSTÄLLDA HAR MAN

2023 blev ett nytt kanonår för Åbro Bryggeri. Vinsten landar på runt 120 miljoner kronor och företaget ökade antalet medarbetare till 230 under året.
– Vi är nöjda med förra året, säger vd Henrik Dunge. 

Annons:

Åbro Bryggeri har gjort många starka år på 2000-talet. Det första pandemiåret påverkade förstås ordentligt och då sjönk omsättningen ganska kraftigt. 

Sveriges äldsta familjebryggeri har dock återhämtat sig starkt efter pandemin och 2023 kan summeras som ett mycket bra år. Dagens Vimmerby har gått igenom preliminära siffror inför bokslutet med bolagets vd Henrik Dunge. 

Omsättningsmässigt räknar Åbro Bryggeri med drygt en miljard kronor. Även resultatmässigt blev 2023 ett starkare år än väntat för Åbro Bryggeri. 2022 låg man på drygt 100 miljoner kronor i resultat, men det trodde inte Henrik Dunge att man skulle kunna nå under 2023. 

Facit nu säger att man hamnar på runt 120 miljoner kronor på nedersta raden. 

– Vi är nöjda med förra året. Exporten har verkligen kommit igång igen och exportsiffrorna ökar upp igen. Vi är uppe på nivåerna före panemin igen. Jämför man 2021 med 2023 är det stor skillnad. Även den svenska kronan har hjälpt oss gällande exportvarorna, så vi är väldigt nöjda, säger Åbro Bryggeris vd Henrik Dunge.

Det är framför allt England som är det stora landet för Åbros export.

– Där har man kommit tillbaka igen, men även andra länder tuffar på. I Sydafrika är det sommarsäsong just nu och där tuffar det på för oss.  

Investerade 55 miljoner

Under 2023 investerade Åbro cirka 55 miljoner kronor. Det handlar bland annat om stora investeringar i solcellsparken, som invigdes under förra året. 

– Vi har också investerat i våra fyllnadslinjer. 

Vad betyder den här vinstnivån för er?

– Det är viktigt. Det behövs för att fortsatt kunna investera. Vi är ett stabilt bolag och trots de osäkra tider som är, så visar vi att vi är stabila och inte faller för någon storm. 

Ökat med tio anställda

Under det här året, alltså 2024, räknar Åbro med att fortsatt investera stora pengar i sitt bryggeri. 

– Vi investerar ganska mycket på processidan. Vår äldsta rostfria tankar är från 1978. Det är inget fel så, men processmässigt går det att göra bättre grejer och spara in både energi och vatten. Även vår satsning på vätgas kommer vi genomföra nu framåt. 

Hur mycket kan det handla om i investeringar under 2024?

– Jag skulle säga att vi siktar på mellan 70 och 80 miljoner det här året. 

Åbro har legat på cirka 220 anställda de senaste åren. Nu är man cirka 230 och har därmed ökat med ett tiotal anställda.

– Det är organisk tillväxt på vissa ställen det handlar om. 

Tror du att det är där ni kommer ligga nu?

– Det beror helt och hållet på hur det går. Vi ska ha in 80 sommaranställda nu, så det finns att göra. 

Några nyheter från 2023

Under 2023 sålde Åbro genom sitt helägda dotterbolag Axel Herman Invest alla sina tre pubar i Stockholm till Burgsvik Group. Dessutom sålde Vimmerbyföretaget puben The Horse & Hound i Linköping, vilket du kan läsa om HÄR

Under det gångna året förvärvade företaget också fastigheten där HSF Vimmerby haft sin verksamhet. Henrik Dunge sa till DV att det handlade om att fortsätta säkra mark runt bryggeriet och att det skulle dröja ett eller ett par år innan man tog beslut om inriktningen. HÄR kan ni läsa mer om det. 

Under året drabbades också Åbro Bryggeri av ett omfattande ransomwareangrepp. Det kan ni läsa mer om HÄR

Bokslutet väntas vara färdigt någon gång i februari månad. 

Annons:

Simon Henriksson

simon.henriksson@dagenshultsfred.se

076 815 45 71

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

LEDIGA JOBB

LEDIGA BOSTÄDER

VECKANS FRÅGA


Rösta Se resultat
Läs in fler nyheter

Annons:

Annons: