Emåmejeriet i Hultsfred har några tuffa år bakom sig, först till följd av pandemin, följt av ett krävande världsmarknadsläge.
På torsdagen försattes företaget i konkurs vid Kalmar Tingsrätt, något Oskarshamns-Tidningen var först att skriva om. Det har kommit in två ansökningar, dels en från Emåmejeriet, som uppger att de inte kan betala sina skulder och att det inte är tillfälligt.
Dessutom har en ansökan inkommit från ett lantbruksföretag i Växjö kommun, som uppger att Emåmejeriet hade en skuld på 627 818 kronor till företaget i tisdags.
– Konkursen kom sent igår kväll. Fokus nu har legat på att lugna personal kring lönen och få igång rörelsen så att den kan löpa vidare utan avbrott, uppger konkursförvaltare Erik M Gabrielsson på Maze Advokater i Kalmar, i ett mailsvar till vår tidning.
Vad skulderna uppgår till säger han sig inte hunnit få koll på än.
Uppgifterna går isär
Företaget ska dock redan vara räddat, det nystartade bolaget Smålandsmejeriet AB ska ha gått in som ny ägare. Vilket vår tidning var först med att berätta i går.
– Tillträdet är avtalat till torsdag, förutsatt att affären godkänns av tillsynsmyndigheten. Nya bolaget har redan engagerat sig, har börjat ta över leverantörsavtal och pratat med personalen. Jag kan inte se att det inte skulle gå igenom, säger Marcus Wenner, som är på plats på Emåmejeriet under fredagen.
Erik M Gabrielsson är dock mer försiktig i sitt uttalande kring övertagandet.
– Det finns ett avtal från tiden före konkurs, att de skall köpa, men det är inte betalat och tillträtt. Jag har inte heller hunnit höra tillsynsmyndighet och hypotekshavande bank, så inget är klart, svarar han på mail.
Hur arbetar du framåt nu?
– Idag och resten av helgen handlar det om att få alla tillstånd på plats och kontakta andra, så som vissa kunder och leverantörer.
Marcus Wenner säger sig förstå hans försiktighet kring övertagandet.
– Vi anser oss vara klara när bläcket torkat, när köpare och säljare är överens. Det har även gjorts en värdering och vi betalar faktiskt högre än det. Medan han vill ha allt godkänt rent formellt av tillsynsmyndighet och banken innan han uttalar sig.
– Det handlar om en verksamhetsövergång helt enkelt, tillägger han. Korna fortsätter leverera mjölk så driften fortsätter idag och framåt precis som vanligt.
Ingen skillnad för de anställda
Emåmejeriet har 13 anställda idag, enligt Marcus Wenner har ingen aviserat att de vill sluta.
– Det blir ingen skillnad för de anställda. De neddragningar som behövts göras är redan gjorda, utan det är snarare så att produktionen kan gå åt andra hållet. Idag produceras det mjölk tre-fyra dagar i veckan, jämfört med tvåskift, sex dagar i veckan under glansdagarna. Nu är vår plan att vi ska kunna komma tillbaka till hur det var innan pandemin. Förutsättningarna är väldigt goda, det är hög kvalitet på produkterna, kunderna gillar dem, det är närproducerat och vi checkar många boxar, som affärsmässigt är helt rätt, så jag kan inte se att det här inte ska fungera.
Håller på vilka som ingår i bolaget
Vilka personer som döljer sig bakom Smålandsmejeriet väljer Marcus Wenner att hålla på tills övertagandet är officiellt.
– Jag kan säga så mycket att det rör sig om en blandning av lokala och två, snart tre externa aktörer, säger Marcus Wenner, som hjälpt bolaget i andra frågor tidigare, bland annat i rollen som rekonstruktör för för två år sedan.
Är tidigare ägaren Patrik Evertsson en av de lokala aktörerna?
– Nej, men han är med som leverantör, vi kommer fortsatt köpa hans mjölk och vi hoppas han ska finnas med som ett bollplank. Det är ett litet bolag i en bransch med väldigt stora drakar, så man behöver vara uppfinningsrik för att kunna slåss med konkurrenterna. Med hans ovärderliga, över 20-åriga erfarenhet kan han hjälpa oss att undvika onödiga omvägar.
Vad är det som gör att ni tror på en framtid för företaget trots konkurs?
– Vi tror på bolaget och att vi ska kunna bryta den här trenden som varit under några år. Man har helt enkelt inte lagt ner tillräckligt många timmars arbete för att lyckas få tillbaka den tidigare försäljningen. Det har varit en negativ spiral där man stället för att lägga tid på marknadsföring och försäljning tvingats släcka gamla bränder. Vilket gjorde att vändning, med att börja titta framåt, inte kom riktigt.
– Vi externa aktörer, som jag hjälpt till att samla ihop, tror oss veta vad vi ska göra, så jag känner mig ganska trygg i att vi kommer nå dit. För mig är det helt ologiskt att det inte fungerar, tillägger Marcus Wenner.
Hur ser era planer ut nu närmast?
– Det viktigaste nu är att allt fortsätter precis som vanligt, att det blir helt sömlöst, så vi inte tappar någon butik och det går åt fel håll. Annars är steg ett för oss att komma tillbaka till samma omsättning som var för tre år sedan, innan pandemin. Skulle vi göra det är bolaget lönsamt, för det har gjorts ett jättejobb med besparingar och effektiviseringar och det finns väldigt mycket produktionskapacitet i anläggningen.
Varumärket Emåmejeriet kommer att användas även i fortsättningen.
Vi har sökt tidigare ägaren Patrik Evertsson, utan att lyckas.