Annons:

Sök

Annons:

  • Investerar 50 miljoner kronor i ny fabrik – då ska den stå klar

    IAC:s fabrik i Hultsfred ska byggas ut med 10 000 kvadratmeter i riktning norrut mot Vimmerby. Vd Dan Nilsson vid de två tält som ska rivas för att möjliggöra expansionen. Foto: Lotta Madestam

  • Investerar 50 miljoner kronor i ny fabrik – då ska den stå klar

    Idag är flödet bakvänt i fabriken. "Så det är en del i expansionen att få bättre flöde i fabriken från smältning till gjutning till bearbetning, lackering, montering och ut", säger Dan Nilsson. Foto: Lotta Madestam

  • Investerar 50 miljoner kronor i ny fabrik – då ska den stå klar

    Framery är en av företagets nya, stora kunder vilka man tillverkar delar till sådana här ljudisolerade rum, så kallade poddar. "Vi har vunnit andra affärer som gör att Hultsfred är en fabrik som expanderar mitt i allt jobbigt runt om i världen", säger Dan Nilsson. Foto: Lotta Madestam

  • Investerar 50 miljoner kronor i ny fabrik – då ska den stå klar

    Skiss över området hämtad från bygglovshandlingen. Skiss: M2 Arkitektur

  • Investerar 50 miljoner kronor i ny fabrik – då ska den stå klar

    Hela det här området, från befintlig fabrikslokal, via platsen där tälten står idag och fram till parkeringen tas i anspråk för satsningen. Foto: Lotta Madestam

Investerar 50 miljoner kronor i ny fabrik – då ska den stå klar

IAC i Hultsfred är trångbodda. Nu ska fabriken byggas ut, en investering i storleksordningen 50 miljoner kronor. 
– Vi har vunnit andra affärer som gör att Hultsfred är en fabrik som expanderar mitt i allt jobbigt runt om i världen, säger vd Dan Nilsson.

International Aluminium Casting, IAC med verksamhet i bland annat Hultsfred har expansionsplaner.

– Det är i Hultsfred vi har vår största fabrik med 104 anställda, nu behöver vi växa med mer yta, säger Dan Nilsson.

Bygglovsansökan skickades in för ett par veckor sedan till miljö- och byggnadsförvaltningen.

Hur ser expansionsplanerna ut?

– Vi vill bygga ut 10 000 kvadratmeter i riktning norrut mot Vimmerby. Vi tar den mark i anspråk där det står två tält idag, plus lite till. Ända fram till grusparkeringen är bygglovet ansökt om.

Idag hyr IAC 10 000 kvadratmeter av Hultsfreds Kommunala Industri AB, HKIAB för gjuteriet och bearbetningen samt 2 000 kvadrat av Inge Hyckenberg, där lackeringen inryms.

Vad kan det komma att betyda för företaget, att få dubbelt så stora lokaler?

– Vi växer steg för steg med medarbetare, men man måste också växa med automationen. Det är en balans, vi är väldigt trångbodda idag. Så det här är en del i expansionen att få bättre flöde i fabriken från smältning till gjutning till bearbetning, lackering, montering och ut. 

– Idag är vårt flöde bakvänt. Det var en billig lösning när vi byggde det, men nu när vi har byggt upp oss själva vill vi ha ett långsiktigt processtabilt flöde från vänster till höger i fabriken.

Dubblat styrkan och omsättning

Sedan 2018 har företaget dubblat personalstyrkan och omsättningen.

– Hultsfredsfabriken taktar i år mot en budget på 240 miljoner kronor. Med dagens 104 anställda är det en bra omsättning per anställd.

Men Dan Nilsson har också helt andra tider i färskt minne. När det var som värst och man tvingades varsa i samband med pandemin i mars 2020 var man nere på 35 anställda ett tag. 

– Vi är envisa som synden och ger oss aldrig. Vi kämpar på i både med- och motvind och har tagit in nya ordrar. Trots att jag kan erkänna att lastbilsmarknaden är normaliserad, som Scania och Volvo själva säger med ett fint ord, så är lastbilsmarknaden gått ner 10-15 procent i år jämfört med förra året.

– Men, tillägger han, vi har vunnit andra affärer som gör att Hultsfred är en fabrik som expanderar mitt i allt jobbigt runt om i världen.

Vad är hemligheten med att ni lyckas växa i den tid som råder nu?

– Det är att vi levererar med kvalité och precision. Och framför allt har vi bra människor i fabriken.

Nämnden har lovat återkomma med besked kring bygglovsansökan efter vecka 33, sedan är tanken att bygget går i gång omgående.

När förväntar du dig att nya fabriken ska stå klar, om allt löper som det ska?

– Om nämnden tar det hela och underlaget går igenom utan för stora anmärkningar, man måste ju vara ödmjuk, försöker vi komma i gång så fort som möjligt efter semestern, säg augusti-september för att vara realistisk. Vi räknar med ett års byggtid, så vi hoppas vara inne i nya lokalerna efter semestern nästa år.

Förutom i Hultsfred har IAC fabriker i Ankarsrum, Tenhult, Eskilstuna och Tartu i Estland med sammanlagt 320 anställda och en omsättning på drygt 600 miljoner kronor.

Annons:

Lotta Madestam

lotta.madestam@dagenshultsfred.se

073 848 65 05

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

LEDIGA JOBB

LEDIGA BOSTÄDER

VECKANS FRÅGA


Rösta Se resultat
Läs in fler nyheter

MEST KOMMENTERAT

Annons:

Annons: