Produktionen av Emåmejeriets produkter har pausats, i går lämnade sista lastbilen inför omtaget. Marcus Wenner vågar inte säga när produkterna kan hittas i butikerna igen. Foto: Lotta Madestam/pressbild.
För en månad sedan avslöjade vår tidning att all personal sagts upp. Smålandsmejeriet, som köpte Emåmejeriet efter konkursen i mars, meddelade att det inte gått som önskat sedan starten.
Företaget behövde pausa verksamheten för att se över allt. Onsdagen var sista leveransdag innan stoppet.
– Sista lastbilen gick i går förmiddag, så nu är det stilla på produktionssidan, säger Marcus Wenner.
Kärnan i allting
I övrigt är det inte stiltje, understryker han. Utan målet med pausen var just att kunna göra ett ordentligt omtag.
– Kärnan i allting är att det ska vara produktion i Hultsfredsanläggningen. Det vi inte helt bestämt är vad som ska produceras, hur mycket och hur det ska se ut, berättar Marcus Wenner utan att vilja gå in på detaljer.
Vad har hänt sedan pausen blev känd den 13 augusti?
– En sak vi haft att hantera är själva nedstängningen och pausen. Parallellt med det driver vi den andra frågan, hur den nya produktionen och verksamheten ska se ut. Jag tycker det går åt rätt håll, jag kan till och med säga att det går snabbare än jag hade hoppats och trodde. Jag tycker vi fått en bra start på det arbetet.
Produkter kommer försvinna
En av de viktigaste sakerna är enligt Marcus Wenner att se över sortimentet. Han vet redan nu att någon eller några av tidigare 15-talet produkter kommer att försvinna.
– Som det var innan fungerade det inte. Vi hade 60 olika kunder på 30 olika orter och det var relativt lite volym på varje butik. Vår ambition var att det skulle bli 100 kunder på 30 orter och att de skulle köpa lite mer per kund. Det lyckades vi inte med, det var svårare än vi trodde. Med det breda sortiment vi hade var det svårt att räkna hem.
Har du någon teori om när Emåmejeriets produkter kan hittas i butikerna igen?
– Att vi ska vara klara med vad vi vill göra ligger definitivt på den här sidan årsskiftet, sedan är frågan hur lång tid det tar innan vi kan vara uppe och producera det. Även om vi är helt klara på alla affärsmässiga plan, med avtal och kunder, så kan det ta längre tid att komma igång och tills våra produkter står på bordet, säger Marcus Wenner.
Ni sade upp alla sju anställda, hur ser du på möjligheten att hitta rätt kompetens igen?
– I allmänhet är det duktig personal, de har en kompetens som inte är speciellt vanlig och det finns annan produktion i närheten. Så det är osannolikt att tro att vi skulle kunna ha exakt samma personal igen den 1 januari, men även om det skulle behövas sju-tio personal så kan man alltid till viss del nyrekrytera och det finns fortfarande kompetens kvar vad det gäller upplärning.
Finns det någon risk att varumärket Emåmejeriet försvinner?
– Vi vet faktiskt inte, det är en fråga som är öppen för diskussion. Vi har en grupp som är benägen att köpa Emåmejeriets produkter, som hittar den var den än står i butiken. Men vi vill även komma åt de som inte har en åsikt om vad de köper, utan att de råkar se Emåmejeriets produkter för att de står på ett bra ställe. Det har varit en svårighet att få den platsen i konkurrens med Arla, som skjuter in sig på de fina platserna i mjölkkylen.
– Så, vi har inte bestämt om Emåmejeriet är det bästa att nystarta med, utan det kanske är så att vi måste visa att en nystart skett med en annan design och med den skulle det kunna vara med ett nytt namn.