Annons:

Sök

Annons:

Klart med ny mångmiljoninvestering – nya vd:n om satsningen

400 miljoner kronor till, utöver de 700 miljoner som läggs på en ny fabrik, ska investeras vid Ikea Industry i Hultsfred där Peter Mowitz numera är permanent vd. Foton: Pressbild/Lotta Madestam

Klart med ny mångmiljoninvestering – nya vd:n om satsningen

Det stannar inte vid en ny fabrik för 700 miljoner kronor. Nyligen togs beslutet att investera ytterligare 400 miljoner kronor i en ny folieringslinje för att uppnå sex miljoner Pax-garderober per år.
– I investeringen ingår även ett nytt färdigvarulager, säger Peter Mowitz, vd på Ikea Industry.

Annons:

Peter Mowitz är permanent vd på Ikea Industry sedan i augusti, efter att ha tillsatts som tillförordnad vd i samband med att Klas Franzén lämnade hastigt i april.

– När jag kom hit var min plan att jag ville vara här och driva det här. Klart att det var snabba beslut, om jag var intresserad eller inte, men jag har alltid tagit snabba beslut. Det är ju så, när det kommer möjligheter kan man inte fundera så mycket, säger Peter Mowitz som kliver in i en väldigt expansiv period.

Nytt investeringsbeslut för Hultsfred

Företaget står inför en minst sagt spännande utveckling. Man är på god väg att lansera den nya fabriken där nästa generation Pax-garderober ska börja tillverkas under 2025.

En, som Peter Mowitz säger, superspännande utmaning där planen är att gå från tre till sex miljoner garderober årligen.

– Utöver att bygga en fabrik för 700 miljoner kronor har vi fått ytterligare en investering beviljad. Vi ska köpa och ta i drift en ny folieringslinje och bygga ett färdigvarulager för att uppnå sex miljoner PAX-garderober per år. 

Det rör sig om en investering på runt 400 miljoner kronor ytterligare som beviljades i augusti.

– Man ser att det är en ikon inom Ikea som fortsätter att sälja och vara en viktig del, då vill man ha mer kapacitet framgent.

Var har du ditt fokus mer som nytillträdd vd på företaget?

– Till 2030 vill Ikea att vi ska ha 80 procent återvunnet trä i alla produkter. Det är en enorm drivkraft och vi ser att vi är uppe i närmare 30 procent återvunnet trä i fabriken idag. Det är en otroligt viktig bit, att fortsätta den resan. En annan del är hur vi får en stabil tillverkning och når våra tillverkningsmål. Det är också en otroligt viktig bit, kombinerat med lanseringen av den nya Pax-garderoben, där vi steg för steg ska öka volymen.

Inte lagt någon energi på frågan

Peter Mowitz, med 13-14 års erfarenhet inom företaget, tillträdde som tillförordnad vd för Ikea Industry i Hultsfred när Klas Franzén slutade i april. Han vill inte gå in någonting på vad som föranledde att Franzén försvann från företaget.

– Jag har inte lagt fem sekunders tid på varken frågor eller att analysera, utan vi är här och nu, vi tittar framåt. Jag har fått många frågor, men inte lagt någon energi på dem, svarar han.

Vad skulle du säga varit den största utmaningen sedan du blev vd?

– Det viktiga är att vi har en samsyn och agenda på hur vi ser till att få de här tre miljonerna Pax-garderober att komma upp i sex miljoner. Men också hur vi hittar vägar att öka andelen returträ steg för steg, så vi har en samsyn och kunskap om det, svarar Peter Mowitz som tycker att han kommit in bra i rollen.

Idag har Ikea Industry någonstans runt 330-350 anställda. Expansionen betyder dock inga direkta nyanställningar på produktionssidan.

– Det har anställts en del personal just för att driva igenom de här projekten vi har och vi förstärker förstås våra supportfunktioner, men grunden är att vi vill tillverka sex miljoner garderober med liknande personalstyrka. Vi lastar från kajen och in i bilen, resten sköts mer eller mindre automatiskt.

Hur ser du på att få vara med på den här resan?

– Det ser jag som superspännande och superroligt, dels att få vara med och tillverka den ikoniska Pax-garderoben, dels få möjlighet att hjälpa till med att gå från tre till sex miljoner garderober och hur vi tar den här resan, vad det gäller returträ, steg för steg. Jag tycker vi gjort en jättefin resa de sista månaderna där vi får in större och större andel. Samtidigt har vi ju spånplattefabrik, så vi levererar ut till andra Ikea-leverantörer. Det är också en viktig bit, hur vi tar det framåt. Det är skitroligt om man säger så, säger Peter Mowitz som bara har positivt att säga om Hultsfreds kommun.

– Det finns mycket energi, man tittar framåt. Det är samma sak med den här Ikea-fabriken. ”Vad tänker vi göra bättre i morgon?”, ”Vad lär vi oss?” Det handlar om att titta framåt, det är det vi gör.

Annons:

Lotta Madestam

lotta.madestam@dagenshultsfred.se

073 848 65 05

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

LEDIGA JOBB

LEDIGA BOSTÄDER

VECKANS FRÅGA


Rösta Se resultat
Läs in fler nyheter

Annons:

Annons: