I september var det ett år sedan Järnforsens Livs invigdes till stor glädje för många. Då hade orten varit utan butik länge, när Järnforsen Utveckling Ekonomisk förening och Matöppet i Kvillsfors tog den ekonomiska bördan gemensamt.
– Föreningen ordnade med lokalen och vi tog hand om driften, det var räddningen här, säger Lola Frödeberg, vars familj driver de båda butikerna.
– Det hade inte gått om vi inte fått bidrag från Astrid Lindgrens Hembygd, Sparbanken i Virserum och kommunen, inflikar Calle Lundgren, föreningens ordförande.
”Det retar mig”
Där borde Regionen också klivit in, tycker Carl Dahlin och Anders Andersson, (KD), som gör gemensam sak i den här frågan.
– Många gör inte ens en ansökan. Idag är det alldeles för komplicerat och fyrkantigt. Tjänstemännen har sitt regelverk att gå efter, jag har full förståelse för det, därför anser vi att man måste få till en ändring av drift- och investeringsstödet. Regelverket har inte hunnit med, förra gången det skrevs fanns inte de här butikerna.
– Det retar mig att detta byråkratiska regelverk är sådant att en förening inte kan söka bidrag. Matöppet kan söka med vissa förbehåll, men det är så byråkratiskt att man avstått, tillägger Anders Andersson. Trots att Järnforsen är en ort där det pendlat mellan att inte ha en butik och nu ha en.
Input från vardagen
Carl Dahlin har besökt flera obemannade butiker i Kalmar län, senast i raden den i Järnforsen.
Där passade han och Anders Andersson på att träffa Calle Lundgren och Lola Söderberg under tisdagen, för att få höra deras erfarenheter för att få lite input från, som de säger, vardagen.
– Jag har lämnat en skrivelse till Regionala utvecklingsnämnden som sammanträder idag. Jag vill att man ska se över möjligheten att stödja obemannade livsmedelsbutiker på landsbygden, likt den i Järnforsen. Det mot bakgrund av att Kalmar län är glest befolkat på flera håll och därmed är också serviceutbudet begränsat, säger Carl Dahlin.
– Järnforsens Livs är ett exempel, det kan finnas fler ställen i länet där en sådan här butik kan tillskapas – men de ska inte behöva drabbas av samma bekymmer. Nu löste man det ekonomiskt här i starten på ett annat sätt, men det är inte givet, säger Anders Andersson.
Vill att fler ska få del av stödet
För att stödja upprätthållandet av handel och service i dessa områden fördelar Region Kalmar medel från Tillväxtverket till drift och investeringar till livsmedelsbutiker i glesbygden. Ett tiotal butiker i länet får del av det stödet.
– Till saken hör att man håller på att se över och modernisera regelverket nationellt och där är förstås regionen involverad. Moderaterna yrkar nu att regionen agerar proaktivt och engagerat i det arbetet, så stödet kan nå fler än idag och hindra fler nedläggningar. Vi yrkar också att regionen ser över, och i mån av behov, justerar regelverket för att kunna inkludera obemannade livsmedelsbutiker, så de kan söka särskilt driftstöd och att det förs en aktiv dialog med nya obemannade butiker i länet, för att göra vad som är möjligt för att de ska klara sig.
Skulle betyda nya jobb
Lola Söderberg är klar i sin uppfattning, om de skulle få driftstöd, som är på upp till 250 000 kronor per år, skulle det betyda nya jobb.
– Ja, då skulle vi kunna nyanställa, säger Lola Söderberg som kan se att antalet kunder i butiken håller sig stabilt på 35-40 kunder per dag i snitt och att antalet artiklar vuxit något till cirka 500.
Carl Dahlin och Anders Andersson menar att regelverket måste vara lite flytande.
– Man måste se på vad som är rimligt, vi tycker inte att det ska stå och falla på en kilometer eller tusenlapp hit eller dit. Det viktigaste är att upprätthålla servicen, vilket stödet är till för.
– Järnforsen är ett exempel där det är glesbygd men samtidigt en industriort, det pendlar in en massa arbetskraft. Så förutsättningarna finns, men ändå har byråkratin gjort att föreningen inte kunde söka investeringsstöd, säger Anders Andersson och fortsätter:
– Regelverket måste utgå ifrån hur man ska skapa en fungerande service i form av butik på orten. Varje ort är unik, det är bedrövligt att inte regelverket tar hänsyn till det. Sunt förnuft måste råda, säger Anders Andersson.
Vad tror ni om möjligheten att få gehör i frågan?
– Det tror vi att vi får, alla är välvilligt inställda till det här och förstår vad som gäller. Det är bara att politiken som behöver visa vägen. Det är ju en process som pågår, där vi för den här diskussionen. Morgondagens sammanträde är en del i det där vi förhoppningsvis kan samla fler partier eller hela nämnden att trycka på mot Tillväxtverket.