Miljö- och byggnadsnämnden har beviljat campingens ansökan om strandskyddsdispens. Det möjliggör att förverkliga planen på att bygga ett inglasat uterum, eller orangeri som Rickard Hammarlund gärna beskriver det.
– Planen är att det ska vara klart lagom till säsongspremiären. Vi öppnar campingen den 1 maj och serveringen andra helgen i maj, säger Rickard Hammarlund som driver campingen tillsammans med sin numera fru Erica Hammarlund.
Fram tills nu har man haft en del serveringsyta på gräs. Där ska det byggas trall och uppföras ett 60 kvadratmeter stort uterum. Investeringen uppgår till runt 800 000 kronor.
Vad hoppas ni att den här satsningen ska komma att betyda för verksamheten?
– Vi kommer framför allt kunna ha öppet mer på för- och eftersäsongen, då det är framför allt Hultsfredsbor som kommer. Vi har också många ätande gäster under högsäsong, vi tror att de blir fler när de kan gå inomhus. Folk kommer även om vädret är osäkert, men under ett parasoll är det inte lika njutbart när det blåser och regnar.
– Vi har ju trubadurkvällar också och det blir en osäkerhet om det riskerar ställas in när vädret inte är så bra. Nu blir det enklare, det är bara att flytta in i uterummet, berättar Rickard Hammarlund i en paus i arbetet med att intervjua sommarpersonal.
Mer öppet en följd av planerna
Det arbetet är i stort sett klart och betyder lika många i personalstyrkan som i fjol, det vill säga strax under 20.
– Vi ser att folk från närområdet gärna kommer och äter hos oss. Då vill vi gärna kunna ha öppet längre på kvällarna redan från start. Det hör ihop med våra byggplaner. Vårt orangeri gör att vi känner oss trygga i att kunna ha mer öppettider under lågsäsongen.
Satsningen fortsätter nästa år
Beviljad strandskyddsdispens gäller också för flytt av lekplats och uppförande av äventyrsgolf. Men det är planer som sätts i verket först nästa år.
– Saker kan ändras, men arbetstesen nu är sätta upp en äventyrsgolf på ytan som är precis bredvid serveringen. I dagsläget ligger lekplatsen där så den flyttar vi till ett annat område i närheten på campingen.
Hur känns det att genomföra de här satsningarna?
– Jättekul, vi har tänkt på det här i fyra-fem år, så det är jätteroligt när det blir av. Vi är supertaggade. Det kostar ju också, men vi tror absolut att det är en bra satsning, som vi tror kommer förenkla vår verksamhet och göra det mer tillgängligt för folk, både campinggäster och de som bara kommer hit för att äta, när vädret är lite skakigt. För även om många campinggäster tycker det är mysigt att grilla, så är det inte så kul när det regnar. Så det här blir ett lyft också för campinggästerna.
Hur ser det ut bokningsmässigt inför säsongen?
– Det ser bra ut. Vi har fler bokningar än vi haft tidigare vid den här tiden på året, så det ser jättelovande ut.
Rickard Hammarlund uppskattar att det är runt 25 procent mer bokat idag, jämfört med samma tid i fjol.
– Vi hoppas att det är för att gästerna tycker det är bra hos oss. Sedan är ju svenska kronan fortfarande låg, så det kanske är därför många tyskar passar på att boka.
Nämnden ser inga hinder
Miljö- och byggnadsnämnden bedömer att den planerade förändringen inte påverkar livsvillkor för växt- och djurlivet.
I beslutet står det också att ”Även om åtgärderna utförs inom strandskyddat området påverkar det inte allmänhetens tillträde till stranden eftersom området redan är ianspråktaget av camping med offentlig badplats.
Beslutet kan komma att överprövas av länsstyrelsen.