Annons:

Sök

Annons:

  • NU ÄR PRODUKTIONEN IGÅNG I HÅKANS NYA MILJONSATSNING

    Håkan Jonssons miljonsatsning på en egen rökanläggning är klar. Det gör att företaget "Fläsk från glada utegrisar" i Brantestad nu har hand om hela produktionskedjan själv – från grisuppfödning till paketering av färdiga produkter. Foto: Micael Rundberg

  • NU ÄR PRODUKTIONEN IGÅNG I HÅKANS NYA MILJONSATSNING

    Daniel Lindblom sköter om den nya rökanläggningen hos Fläsk från glada utegrisar. Foto: Micael Rundberg

  • NU ÄR PRODUKTIONEN IGÅNG I HÅKANS NYA MILJONSATSNING

    Experimentering pågår med en del rökta produkter. Resultatet är klart om något år eller så. Foto: Micael Rundberg

  • NU ÄR PRODUKTIONEN IGÅNG I HÅKANS NYA MILJONSATSNING

    Den nya rökanläggningen har lett fram till ett bredare och utökat korvsortiment. Foto: Micael Rundberg

NU ÄR PRODUKTIONEN IGÅNG I HÅKANS NYA MILJONSATSNING

”Fläsk från glada utegrisar” i Brantestad miljonsatsar. Efter storinvesteringen har företaget nu hand om hela produktionskedjan – från grisuppfödning till paketering – själv.
– För oss innebär det så klart en mängd fördelar, säger ägaren Håkan Jonsson.

Annons:

Efter investeringen för drygt tio år sedan, då man lät uppföra ett eget gårdsslakteri i Ryggåsen, är företagets näst största enskilda satsning genom åren nu i drift.

Miljoninvesteringen i en egen rökanläggning gör att man nu har hela kedjan inom den egna verksamhetens ramar – från uppfödning av frigående grisar utomhus till paketering och även gårdsförsäljning av färdiga köttprodukter.

– För oss innebär det så klart en mängd fördelar, berättar Håkan Jonsson, som tillsammans med hustrun Siv har drivit verksamheten i snart 30 år.

– En stor förtjänst är att slippa två fakturor varje vecka från någon som gör jobbet åt oss. Det har legat på ungefär en halv miljon kronor på årsbasis. Jag hoppas att vi ska kunna räkna hem investeringen på några år, och då har jag ändå inte räknat med den merförsäljning den kommer ge.

Förbättrad hållbarhet

Kalkylen för den nya rökanläggningen inklusive den datoriserade ugnen, där hela vagnar med kött kan rullas in, la Håkan på 2,5 miljoner kronor, och även om sammanställningen ännu inte är helt klar så hoppas han att den håller.

– Vi håller på att slutredovisa för investeringsstödet, och jag tror och hoppas faktiskt att vi kan komma nedåt två miljoner, säger han.

Men det är inte bara rent ekonomiska förtjänster som investeringen för med sig.

– Det blir både enklare och snabbare med produktutvecklingar, minskar transporterna och ger en helt annat trygghet att ha koll på hela kedjan själv – det har varit en akilleshäl tidigare, säger Håkan Jonsson.

– Men framför allt kan vi nu leverera snabbare när vi får orders. Om vi tidigare fick en order en måndag, så körde vi i väg till vår leverantör för rökning på torsdagen, hämtade hem produkterna torsdagen efter, sedan packade vi för att kunna leverera veckan därefter. I och med att vi nu har rökningen själva förbättrar vi hållbarheten på våra produkter och tjänar åtminstone en och en halv vecka.

"Lite smånördig av mig"

Anläggningen, som nu har kompletterats med rökrum, kryddrum och maskingarage, har stått klar en tid, och vid månadsskiftet blev slutligen alla tillstånd klara.

Håkans ursprungsidé var att han och sonen Anton skulle köra rökanläggningen själva det första året. Men han tänkte om.

– Som tur var kom jag på bättre tankar direkt – det hade aldrig gått. Då berättade jag för Daniel (Lindblom) att det skulle bli ett jobb ledigt, och han högg på det.

Daniel Lindblom har tidigare jobbat hos Håkan, och är sedan årsskiftet tillbaka igen.

– Det gick inte att missa ett sådant fantastiskt jobb. Att vara med om hela uppbyggnaden med det nya korvsortimentet och alla rökta helköttsprodukter, den nya rökanläggningen och allt – det tackar man inte nej till.

– Jag är dessutom lite smånördig av mig, så vi har en del experiment på gång. Det handlar bland annat om en del torkade produkter som ska hänga några månader, förseglas med späck och sedan hänga och mogna något år. Vi har till och med spickekorv på testbordet. Visst kan den sortens produktutveckling tyckas vara långsam, men för mig är det drömmen, säger Daniel och skrattar.

Vill utveckla gårdsbutiken

Att anläggningen nu kan benämnas som komplett håller Håkan Jonsson med om, men ändå snurrar redan tankar i hans huvud om vidareutveckling av företaget.

I slakten och stycken går drygt 1 700 egna grisar genom varje år. Därtill legostyckar företaget 300-400 grisar per år, liksom en del lamm och nötdjur.

På gården i Brantestad har man också gårdsförsäljning av sina produkter, och det är främst den som Håkan skulle vilja utveckla. Bland annat genom att bygga en permanent butik där man inte behöver bära varorna ut och in, men också förändra på annat sätt.

– Jag har en vision, som dock ligger långt fram, om att komma dithän att man har hemförsäljning i lösvikt – att slippa paketeringen. Då skulle kunden få varorna inslagna i papper och kunna peka på två sådana, fyra sådana och tre sådana, säger Håkan.

– En opackad korv ger en helt annan upplevelse både vad gäller smak och konsistens, men framför allt handlar det om ett miljötänk – att kunna producera precis så mycket som går ut. Att produkter tar slut är inte farligt, men att kasta utgångna varor är farligt både för företagets välmående och för miljön.

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

LEDIGA JOBB

LEDIGA BOSTÄDER

VECKANS FRÅGA


Rösta Se resultat
Läs in fler nyheter

Annons:

Annons: