Annons:

Sök

Annons:

ÅBRO RÄKNAR MED FÖRSÄLJNINGSRAS: ”ETT BRUTALT SLAG”

Åbro brygger i Vimmerby räknar med ett stort omsättningstapp i spåren av coronapandemin.

ÅBRO RÄKNAR MED FÖRSÄLJNINGSRAS: ”ETT BRUTALT SLAG”

Över i princip en natt i våras försvann stora delar av Åbros försäljning mot restauranger, gränshandel och exportmarknader. På grund av coronapandemi räknar man nu med en omsättningsminskning på omkring 30 procent i år.

Annons:

Vädermässigt har väl sommaren varit som en svensk sommar brukar vara. Varmt omväxlande med svalka, så egentligen varken bra eller dålig för dryckesbranschen.

Desto större påverkan har då utbrottet av corona världen över haft. Och ett av de företag som drabbas hårt är Åbro bryggeri i Vimmerby.

"Försvann i ett slag"

– Försäljningen mot restauranger, gränshandel och exportmarknader försvann i ett slag i våras när länder stängde ned. Tillsammans står de här segmenten för 60 procent av vår omsättning ett vanligt år så det var förstås ett brutalt slag, säger Åbros vd Henrik Dunge i en intervju med Dagens Industri.

Övriga 40 procent av Åbros försäljning av öl och cider står Systembolaget för. Men trots att de rapporterar rekordomsättning väger det inte upp tappet i de övriga segmenten.

Räknar med försäljningsras

Enligt DI räknar Åbro med ett försäljningsras på 30 procent över helåret, vilket i så fall skulle innebära en omsättning på 1,3 miljarder kronor.

–  Men det finns en hel del osäkerhet där en viktig faktor är gränshandeln. Den har nyligen kommit i gång igen, men försäljningen har inte tagit fart än och min bedömning är att det lär dröja. Avgörande är vad som händer när gränshandeln nu öppnar upp. Om människor verkligen börjar resa igen kan det bli bättre men det har vi inte sett än, säger Henrik Dunge.

"Många andra kommer drabbas hårdare"

På frågan om Henrik Dunge tror att coronapandemin kommer att påverka våra konsumtionsmönster när det gäller drycker, svara Henrik Dunge så här:

–  Vi kommer nog dricka samma drycker. Däremot är jag orolig för att människor inte kommer att gå ut på restaurang på samma sätt som tidigare och att den marknaden inte kommer tillbaka, som många spår. För oss står restaurangmarknaden för 15 procent och jag är glad att den inte är större. Många andra kommer drabbas hårdare.

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

LEDIGA JOBB

LEDIGA BOSTÄDER

VECKANS FRÅGA


Rösta Se resultat
Läs in fler nyheter

Annons:

Annons: