Annons:

Sök

Annons:

PANGSTARTEN: TVÅ BUTIKER KLARA FÖR HANDELSOMRÅDE I HULTSFRED

Famera Fastigheter AB har fått fart på handelsområdet på Nytorpsvägen i Hultsfred. Två ännu okända företag har skrivit på kontrakt för etablering på handelsområdet i Hultsfred och lär öppna under nästa år. Foto: Ossian Mathiasson

PANGSTARTEN: TVÅ BUTIKER KLARA FÖR HANDELSOMRÅDE I HULTSFRED

Famera Fastigheter AB driver sedan några månader tillbaka utvecklandet av det nya handelsområdet i Hultsfred. Nu har två butiker skrivit på kontrakt för etablering på Nytorpsvägen. 
– Min ambition är att maximera möjligheterna som finns i Hultsfred och göra det till ett större handelsområde med fler aktörer, säger Famera Fastigheters vd Johan Erlandsson.  

Annons:

I början av november rapporterade Dagens Hultsfred om att Lars-Åke Skoog och Stefan Svanberg från företaget Borgkrona hade släppt ifrån sig idén om ett nytt handelsområde på tomten mittemot Willys i Hultsfred till Famera Fastigheter. 

Två butikskedjor klara

Det privatägda företaget med handelsområden i Oskarshamn, Växjö och Hässleholm har tagit över utvecklandet av det nya handelsområdet i Hultsfred – och fått en pangstart. Två ännu okända butiker har bokat plats på handelsområdet och kontrakten är påskrivna, något som Barometern/OT var först med att rapportera om i morse. 

– Det handlar om att erbjuda det som krävs för att kunna hitta en etableringsmöjlighet i Hultsfred. Vi har två kontrakt påskrivna och klara och bygglov har lämnats in till Hultsfreds kommun. Det är två bra hyresgäster så skulle det stanna här så är jag ändå otroligt nöjd med utfallet men min ambition är att maximera möjligheterna som finns i Hultsfred och göra det till ett större handelsområde med fler aktörer, säger Famera Fastigheters vd Johan Erlandsson. 

Vad är det för två butiker som kommer ta plats på nya handelsområdet?

– Jag kan inte avslöja det. De här två butikerna får själva gå ut och tala om det när de känner att det är dags. Det är inget som vi fastighetsägare kan berätta, säger Johan Erlandsson. 

Rör det sig om butiker som finns i närområdet?

– Jag ska säga att jag blundar 100 procent för hur det ser ut i närheten. Jag har mina kontaktytor och ställer frågor om man vill finnas på en ort, då kommer alltid motfrågan om vad det rör sig om för hyresnivåer. Det är egentligen där man vinner matchen för att kunna erbjuda det som krävs för att man ska få loss en etablering, säger Erlandsson och fortsätter:

– Även om man finns i någon stad i närheten så finns det ändå underlag i Hultsfred. Väldigt många butikskedjor är såklart intresserade av begreppet tillväxt och det blir inte lägre tillväxt när man öppnar en butik även om man har en butik i någon närliggande stad. Det skiljer sig en del från butikskedja till butikskedja.

Lär öppna i början av 2022

Tidsplanen säger att den första butiken ska kunna öppna i januari 2022 och den andra butiken ligger någon månad senare.  

– Den första butiken kommer få nycklarna levererade kring nyåret, sedan lär det bli öppning kort därefter. 

När blir det dags att bygga upp butikerna?

– Jag hade en avstämning med byggarna i dag och den grova tidsplanen säger att vi förhoppningsvis kan börja med stommen i maj om vi har tur. Det är en tajt tidsplan så vi håller tummarna för att bygglovsavdelningen på Hultsfreds kommun inte ser några problem kring vårt bygglov. 

"Vunnit matchen med rätt hyror"

Det Växjöbaserade företaget Famera Fastigheter är helt klart mer inriktade på att bygga upp handelsområden (retailparker/big-box-handel) än gallerior. 

– Jag vet att Borgkrona planerade för en galleria men vi tror inte att det är gångbart med det i en stad som Hultsfred. Vi tror mer på upplägget med lågprisaktörer där var och en har sitt eget skal med egna ingångar. 

Vad ser du för utmaningar med att bygga upp ett handelsområde i Hultsfred?

– Inga alls. Jag har vunnit matchen genom att erbjuda rätt hyror, det vill säga låga hyror, om man jämför med andra större städer med stora underlag. I storstäderna kan jag såklart ha en högre hyra, det kommer också av att markpriserna i större kommuner ligger högre. Min byggare har byggt åt mig tidigare så jag känner till prisnivåerna. Jag har en bra organisation med mark- och byggentreprenörer, arkitekter och allt som behövs för att få ihop det på ett bra sätt. 

Fler aktörer kan vara på väg in

Tomten omfattar 40 000 kvadratmeter och den tidigare ägaren, Borgkrona, sålde en bit mark till Hagelsrums Biogas som ska öppna en biogasmack på området.

– Har vi lite flyt med de kontrakten som ligger ute som förslag och förhoppningsvis blir signerade så kan vi nog nå en total butiksarea på runt 10 000 kvadratmeter, vilket är fullkomligt lysande. Med respekt för Hultsfreds storlek så är det väldigt bra. Jag själv är förvånad, men återigen – jag har vunnit matchen på hyressättningen.

Hur fortgår ditt arbete?

– Mitt arbete är alltid intensivt. När jag startar sådana här projekt så vill jag så fort som möjligt knyta ihop säcken och veta exakt hur det ska bli så vi kan dra igång projektering och uppritning av situationsplaner med in- och utfarter. Då får man hela bilden framför sig. Det ligger i mitt intresse att knyta upp de sista kontrakten men även om vi inte gör det så skulle jag känna mig nöjd. Det finns ett par, tre aktörer till som kan vara på gång in så vi är inte klara än. 

Det känns som att det har gått snabbt?

– Ja, verkligen. Det har gått snabbt efter vårt övertagande, mycket tack vare bra kontaktnät och att vi har erbjudit rätt hyror. 

Var det givet att hoppa på detta projekt?

– Ja, det tycker jag att det var. Jag såg potentialen i det. Det var inte så att de sålde marken till mig till Stockholmspriser utan det var en stor tomt som hade planbestämmelsen för handel. Jag kan handelsplatser och butiker. Det har fallit väl ut så det var inte så mycket att tveka på. Kommunen har stora ambitioner för fastigheten Batteriet med att få in logistikföretag. 

Det är oklart vad Fameras handelsplats kommer få för namn. 

– Namnet är i det här skedet rätt så oviktigt. Jag tycker att det vore kul om det kom ett förslag från Hultsfredsborna där de får hitta på något med lokal förankring. 

Annons:

Ossian Mathiasson

ossian.mathiasson@dagenshultsfred.se

0703787116

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

LEDIGA JOBB

LEDIGA BOSTÄDER

VECKANS FRÅGA


Rösta Se resultat
Läs in fler nyheter

Annons:

Annons: