Annons:

Sök

Annons:

  • Följ med på kosafari i Tigerstad:

    Gustaf och Elin Norrman såg till att korna vallades hem. Foto: Stefan Härnström

  • Följ med på kosafari i Tigerstad:

    Korna vandrar hem till gården. Foto: Stefan Härnström

  • Följ med på kosafari i Tigerstad:

    Rune Brånstrand börjar utfodringen i stallet. Foto: Stefan Härnström

  • Följ med på kosafari i Tigerstad:

    På gården finns även andra djur som lamm vsom döpts till Bu och Bä efter barnbokskaraktärerna. Foto: Stefan Härnström

  • Följ med på kosafari i Tigerstad:

    Karina visar kaninen Bobo.

Följ med på kosafari i Tigerstad: "Inte samma nära förhållande"

I Tigerstad strax söder om Mörlunda ligger familjen Brånstrands familjegård där turister får prova på att sköta om och valla kor och klappa kalvarna på deras Kosafari. Gästerna kan också mata lamm, träffa hönsen och katten eller pyssla om kaninen Bobo. Tanken är att besökare ska lära sig hur mjölken kommer från gräset korna äter ända till deras kyl.

Rune och Karina Brånstrand sköter gården tillsammans med sina fyra söner. Den är belägen precis vid Emån. Så här under O-ringen med många besökare runt Oskarshamnstrakten har de haft öppet hela veckan, i augusti kommer de ha öppet måndagar och torsdagar.

På gården sätter man ihop olika aktiviteter efter gästernas önskningar med olika djur, luffaräventyr och fiske.

Vill lära ut om mjölkproduktion

– Vi startade detta på grund av efterfrågan. Det var folk från Mörlunda som undrade om vi kunde göra något och visa våra djur och gården. Folk har inte samma nära förhållande till lantbruk som förr – inte ens de som bor i småorterna. Vi ville trycka på hur mjölkproduktion faktiskt går till och att besökare kan få vara med, förklarar Rune.

Familjen har även även köttproduktion från sina stutar, man säljer vete och raps och deras granne som sysslar med biodling har placerat några av kuporna på deras mark.

– Så den som vill ha lokalproducerad honung kan köpa med sig en burk, fortsätter Rune.

Vallar korna

När Dagens Hultsfred besöker gården är det familjen Norrman från Stockholm som ska valla hem korna och vara med när de utfodras. Två av barnen, Gustaf och Elin, motar eftersläntrande kor med varsin kvist men överlag lunkar gruppen på i jämn takt mot stallet. Under tiden berättar Karina om boskapen och miljön i Tigerstad för mamma Maria och pappa Erik:

– Vi har trettiotalet kor I genomsnitt producerar varje en av dem 35 liter mjölk per dag. Vi har två raser här; svensk röd och vit och svensk låglandboskap. Det är sjätte generationen i familjen som har gården sedan 1844. Det roliga är att under den tiden har det alltid hållits mjölkkor här.

Rätt foder

Korna väger i genomsnitt 600 kilo och förutom det de äter ute på betet så äter de ensilage, krossat korn och proteinfoder. Utfodringen styr mängden mjölk en ko ger och det ska vara en lämplig blandning i lagom portioner:

– Om de till exempel skulle få för mycket så blir de precis som oss människor stinna. Det gör att de producerar mindre mjölk, berättar Rune och visar en näve av det krossade kornet som korna ska få.

Ett vanligt år kan Brånstrands få ensilage från tre skördar men i år har vädret varit bra så det kan mycket väl bli fyra.

Annons:

Stefan Härnström

redaktion@dagenshultsfred.se

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

LEDIGA JOBB

LEDIGA BOSTÄDER

VECKANS FRÅGA


Rösta Se resultat
Läs in fler nyheter

MEST KOMMENTERAT

Annons:

Annons: