Annons:

Sök

Annons:

Den stora marknadshelgen närmar sig – tiotusentals besökare väntas

Så här såg det ut på Virserums marknad förra året, där tiotusentals besökare kom båda dagarna. Arrangörerna hoppas på lika bra uppslutning till helgen. Foto: Stefan Härnström

Den stora marknadshelgen närmar sig – tiotusentals besökare väntas

Den första helgen i augusti närmar sig och det betyder – Virserums marknad. Likt förra året är alla marknadsplatser uppbokade och det väntas komma tiotusentals besökare till marknaden, som har anor från 1500-talet. 

Annons:

Det drar ihop sig inför Virserums folkfest. Det är totalt omkring 10-15 personer som arbetar för att marknaden ska bli så bra som möjligt. Jan ”Janne” Sjösten har varit ansvarig för knallarna tillsammans med sin hustru Inger Sjösten sedan 2016. Arbetet med utställarna börjar redan i början av året. 

– Det är kul. Även om det är lite jobbigt, så är det roligt. De flesta knallarna är väldigt roliga att prata med, säger Janne Sjösten. 

Platserna är fullbokade

Virserums marknad pågår den 2 och 3 augusti. I år är det ungefär lika många platser bokade som i fjol, det vill säga 170 platser. Det finns totalt rum för omkring 175 och Janne Sjösten berättar att det fortfarande är personer som anmäler sig, trots att det endast är några dagar kvar. 

– Det sker så mycket i sista stund. Vi bokade in sex utställare i måndags. Vi får trolla lite med knäna nu på slutet, för vi har ju ett begränsat antal platser. Jag tror att möjliga antal platser är omkring 175 beroende på hur stora platser de vill ha. 

Mer hantverk än tidigare

Flera av försäljarna kommer från Skåne, Västra Götaland, Stockholm och Dalarna, men det är såklart även lokala försäljarna som deltar. Vissa av utställarna är återkommande, men det finns även en del nytillkomna i år. 

– Det är lite mer hantverk än vad vi haft tidigare. Det är kul för då blir det lite blandat med mat, kläder och leksaker. Sen har vi haft en ny knalle som vi aldrig haft innan som säljer bilvårdsprodukter och det har vi inte haft på många år. De kommer från Göinge Maskiner i Knislinge, Skåne. 

– Vi har utställare som är över 80 år och det är beundransvärt att de orkar åka.  

Under marknaden är det tivoli som vanligt och även den stora marknadsfesten sker båda dagarna. På fredagen är det öltält och diskjockey. Dagen därpå blir det rockabillykväll med öltält och sånggruppen Dollydots kommer. Kvällen avslutas med diskjockey och på lördagskvällen har även ICA kundkväll. 

Tiotusentals besökare

Virserums marknad lockar alltid många besökare. Förra året kom det mellan 10 000 och 15 000 per dag. 

– Det hoppas vi på i år igen och vädret verkar ju vara med oss, menar Janne Sjösten. 

Marknaden har funnits under en väldigt lång tid, vilket innebär att något besöksrekord inte har dokumenterats. Däremot uppskattar Janne Sjösten att när marknaden var som störst var det 600 utställare. 

Anor sedan 1500-talet

Den som googlar på hur länge marknaden har funnits hittar inte ett svar i det första taget. Det har nämligen behövts göra djupa efterforskningar för att finna ett svar. 

– Det finns en Virserums hembygdsbok och i den är det forskat om marknaden. De första marknaderna i Virserum var under 1500-talet, så Virserums marknads har anor ända från då. Sen på 1700-talet var det en ny omgång där staten gav tillstånd till kommunerna att driva marknader igen.  

Virserums marknad har funnits på dagens plats sedan 1956.  

Vad tror du om framtiden för Virserums marknad?

– Om vi kan hålla det på den här nivån, att vi ligger någonstans på 170 till 200 utställare, så tror jag att vi får vara glada. För jag vet att alla marknader brottas med problemet att det är vikande antal utställare.  

Men det är inget ni har känt av?

– Vi hade en svacka precis innan pandemin, och sen gjorde vi uppehåll i två år då. Men sen förra året gick det upp och det ökade med 30 utställare förra året. 

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

LEDIGA JOBB

LEDIGA BOSTÄDER

VECKANS FRÅGA


Rösta Se resultat
Läs in fler nyheter

Annons:

Annons: