Annons:

Sök

Annons:

  • Vd:n orolig för företagets överlevnad – fick besök av energiministern

    Energiminister Khashayar Farmanbar träffade på måndagen Järnforsens Plåtslageris vd Ronny Erlandsson och HP Powdercoatings vd Hans Sandin för att diskutera elkrisen. Foto: Simon Henriksson

  • Vd:n orolig för företagets överlevnad – fick besök av energiministern
  • Vd:n orolig för företagets överlevnad – fick besök av energiministern

    Hans Sandin har mycket huvudvärk över läget just nu.

Vd:n orolig för företagets överlevnad – fick besök av energiministern

Samma kommun – men helt olika elpriser. De två företagsledarna i Hultsfreds kommun fick besök av energi- och digitaliseringsminister Khashayar Farmanbar.
– Jag har ganska mycket huvudvärk, säger Hans Sandin, vd för HS Powdercoating.

Annons:

Både HS Powdercoating och Järnforsens Plåtslageri verkar i samma kommun, men under helt olika förutsättningar. Orsaken är att Hans Sandins företag ligger i elområde fyra medan Ronny Erlandssons firma ligger i elområde tre. 

De två gamla vännerna fick på tisdagen besök av energi- och digitaliseringsminister Khashayar Farmanbar (S). 

– Det är alltid trevligt att få ministerbesök. Det är valtider nu, så då är det nog enklare att visa upp sig, säger vd:n Hans Sandin om vad han tänker om att få besök från en minister.

Vad tycker du om de besked och svar du fick?

– Han är en duktig talare. Jag tror att politikerna försöker så gott de kan, men de ligger lite efter. Jag är av den åsikten att det största problemet är att kärnkraften lades ned. Annars hade vi klarat oss bättre i det här elområdet.

Riskerar ordentliga konsekvenser

Elkrisen slår stenhårt mot Hans Sandins företag. Under hela 2021 betalade han 480 000 kronor för elen. Bara under första halvåret 2022 låg elräkningen på nästan 600 000 kronor.

– Det är ohållbart att betala dubbelt så mycket i elkostnad på helåret. Vi har många ugnar som ska värmas, så det är klart att det är ohållbart.

Kan ohållbart innebära nedläggning?

– Blir det ännu värre kan det handla om att tänka i de termerna. Våtlackeringen kan vi fortsätta med, men pulverlackeringen skulle det kunne innebära att vi får ta bort. Det är tre anställda som måste hitta på något annat i sådana fall.

Vilka åtgärder har ni vidtagit? 

– Vi har försökt titta på hur vi kan spara ström och någon solcellsanläggning. Men det är svårt eftersom många leverantörer inte har tid. Vi väntar in offerter men solceller är absolut en lösning. 

Har ni fått gå ner i kapacitet?

– Inte ännu i alla fall. Vi försöker titta på elpriset, jämföra med toppar och försöka bena ut det, så att vi kan köra mer effektivt. Jag körde ju igång en ny anläggning i Gårdveda och vi tittar på om vi ska stänga ner en ugn här och flytta allt dit. Men samtidigt vill vi öka, så det är inget beslut taget. 

Har det varit aktuellt att köra nattetid?

– Nej, inte ännu. Det kostar också pengar och det är inte lätt att få med sig personalen på det heller.

Beredd att stå över kompensation

Hans Sandin säger att han har ganska mycket huvudvärk över läget just nu. 

Lindrades den värken något av ministerbesöket?

– Nej, tyvärr inte. Det är positivt att man vill hjälpa företagen i alla fall. 30 miljarder till företag låter väldigt bra, men det blir inte så mycket till varje företag. Sverige är stort och det är svårt att dela ut det på ett rättvist sätt. 

Ronny Erlandsson, som är delägare av Järnforsens Plåtslageri, är inte särskilt intresserad av att kompenseras. Hans företag ligger i elområde tre och är inte alls lika elberoende som HS Powdercoating.

– Jag tycker det är fel med de här fyra elområdena, men det är väl den marknadsmässiga lösningen på att kabeln är för liten. Man kämpar med det och man hör ju mellan raderna att när det gäller tillståndsprocesser, så är alla sig själv närmast. Man vill ha större kablar men inte en kabel som går genom min trädgård. Det är ett stort problem att min vill ha både kakan och äta den. Alla är inte beredda att betala priset, säger han.

Men du skulle kunna tänka dig att skippa kompensationen?

– Ja, givetvis. Det här drabbar inte oss alls som det drabbar "Hasse". I det läget tycker jag att man måste vara beredd att säga att för oss är det inte så stort problem. Vi behöver inte gnälla för vi är inte lika hårt drabbade. 

Krisen hade kunnat undanröjts

Hans Sandin menar att den här krisen kunde ha undanröjts tidigare. 

– Att vända detta tar tid och det gör man inte på en vecka. Nu har vi en kris och den kunde man undanröjt tidigare på ett bättre sätt. Vattenfall tyckte inte det var lönt att satsa på kärnkraften och det berodde på att det inte fanns någon ekonomi i det. Det var likadant för företag. Det fanns ingen mening i att energieffektivisera när det ändå var billiga elpriser. Vips så är det inte billigt och nu står vi här. Det är lätt att vara efterklok, säger han.

HÄR kan du läsa mer om energi- och digitaliseringsminister Khashayar Farmanbars besök i våra trakter.

Annons:

Simon Henriksson

simon.henriksson@dagenshultsfred.se

076 815 45 71

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

LEDIGA JOBB

LEDIGA BOSTÄDER

VECKANS FRÅGA


Rösta Se resultat
Läs in fler nyheter

Annons:

Annons: